Wrakstukken van MH17 vlak na de ramp

Durven MH17-getuigen zich wel te melden?

Wie weet meer over de raketten die ten tijde van de MH17-ramp in Oost-Oekraïne waren? Die vraag stelt het internationale onderzoeksteam aan mensen die rond juli in het gebied waren. In een video met nieuwe informatie krijgen mogelijke getuigen gedetailleerd de route van de Buk-installatie voorgeschoteld. Maar gaat dat wat opleveren?

Göran Sluiter, hoogleraar Internationaal Strafrecht, vindt het filmpje geen verkeerde zet van de onderzoekers. "Wij kennen ook Opsporing Verzocht. Dit kun je zien als een wat uniekere, internationale variant." Volgens Sluiter is het goed mogelijk dat getuigen nu in Rusland zitten, of in onbereikbaar gebied. Met een video kun je ze wellicht wel bereiken.

MH17: OM doet oproep aan getuigen

Waarom zou je getuigen?

Toch heeft Sluiter wat kritiek. "Het hand voor de hand gelegen om het filmpje iets korter te maken en getuigen directer te benaderen. Ook is onduidelijk bij wie getuigen zich moeten melden. Het is voor hen niet duidelijk dat ze dan te maken krijgen met een strafrechtelijk onderzoek."

In de video wordt kort genoemd dat getuigen bescherming kunnen krijgen. Maar hoe... Dat is nog onduidelijk. "Ik denk dat de getuige had willen weten: kan ik me ook anoniem melden en informatie geven over de zaak? In het filmpje wordt alleen genoemd dat ze de melding serieus nemen."

Gelukszoekers of irrelevante info

Uiteindelijk zullen getuigen zich wel melden, denkt Sluiter. Maar dan moet ook nog maar blijken of de informatie die zij hebben ook echt bruikbaar is. "Het kunnen ook gelukszoekers zijn, of mensen die irrelevante details noemen. Maar kennelijk neemt het onderzoeksteam dat voor lief en hopen ze dat er nét de juiste tip tussen zit."

Wat er precies is gebeurd, weet ook het onderzoeksteam nog altijd niet. Dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket, is wel 'een van de belangrijkste scenario's', vandaar deze video.

Bovendien geven de beelden wel een beeld over de denkrichting van het onderzoeksteam, zegt Sluiter: "Het betekent dat dit hét spoor is. En dat ze andere sporen eigenlijk hebben uitgesloten. Het geeft natuurlijk aan dat ze nu juist voor dit scenario op zoek zijn naar getuigen. Niet voor andere scenario's. Het onderzoeksteam gaat kennelijk écht uit van een aanval met een Buk-raket."

Deel artikel: