Camino del Rey

's Werelds gevaarlijkste wandelpad is niet meer zo gevaarlijk

Sinds afgelopen zaterdag kun je je leven weer wagen op de Camino del Rey. Het Spaanse pad dat voorheen als een van 's werelds gevaarlijkste gold, is heropend. Toeristvriendelijk. Met hekjes en een stevig plateau onder je voeten. We spraken Melchior Aelmans. Hij klauterde over de Camino toen die nog íets meer van je concentratie vergde.

"Ik heb in 2013 met twee vrienden over de Camino del Rey gelopen. Het is niet echt een beklimming, meer een wandeling over een gezekerd pad. Zekeren was écht nodig, want als ik op sommige plekken was gevallen, had ik het niet overleefd. Maar op sommige stukken kon je je ook niet zekeren", zegt Melchior, lid van het Dutch Alpine Team.

'Ik wilde hem sowieso doen'

Wie wilde flirten met de dood, moest de oude Camino gelopen hebben, schreef Spanje-correspondent Jessica van Spengen. De Camino del Rey, het Koningspad, was niet voor niets tientallen jaren verboden terrein. In 1992 werd het pad - of iets dat daarop leek - gesloten omdat het te gevaarlijk was. Toen in 1999 en 2000 nogmaals doden vielen, werd de beveiliging aangescherpt.

Toch waagde Melchior de gok. "Ik móest hem doen. In 2013 ben ik er met vrienden heengegaan. Eentje vloog zelfs in om hem met ons te lopen." De boete van 6000 euro die er al die jaren op stond, maakte Melchior en zijn vrienden niets uit. "Veel klimmers hadden tegen ons gezegd dat er amper werd gecontroleerd."

  • Dutch Alpine Team
    Een deel van de Camino del Rey
  • Dutch Alpine Team
    Gaten in de Camino del Rey
  • Mellbratt / Flickr / CC-BY-NC_SA
  • Andre van Dommele
    De Camino del Rey in de oude staat

Er is jaren aan het vernieuwde pad gewerkt. Hoeveel dat precies heeft gekost, is onduidelijk. Bedragen lopen uiteen van drie tot vijf miljoen euro. De werkzaamheden werden, vanwege de crisis in Spanje, zelfs een tijdje stilgelegd.

Of het pad verpest is door die hekjes? Melchior: "Nee, dat vind ik niet. Er is nog steeds een flinke afgrond naast je en de hekjes zijn niet zo hoog. Dus er is nog altijd een stukje spanning aan verbonden. Het is niet zo dat je er zomaar even overheen loopt. Bovendien zit er een stukje historie aan vast."

1901 - 1905

En inderdaad, die historie is er: de Camino del Rey ligt op ongeveer een uurtje van Malaga en werd aangelegd tussen 1901 en 1905. Het pad was bedoeld om materiaal en mensen te vervoeren tussen twee stroomcentrales die aan beide kanten van de El Chorro-kloof werden gebouwd. Het pad dankt z'n naam aan koning Alfonso XIII die het in 1921 officieel opende.

Deel artikel: