Noord-Koreaen met mobieltjes (zonder internet, welteverstaan)

Met de Notel kijkt Noord-Korea stiekem naar Chinese soaps

46 euro kost 'ie, de Notel. Een draagbaar media-apparaatje dat Noord-Koreanen gebruiken om stiekem naar buitenlandse series te kijken. Het is een van de manieren waarmee Noord-Koreanen proberen de staatsmedia te omzeilen, schrijft Reuters.

Volgens sommige schattingen heeft meer dan de helft van de Noord-Koreanen die in steden wonen een Notel, die er zo uitziet:

Netflix streamen zit er niet in met een Notel, maar wat wel kan is illegaal geïmporteerde dvd's en usb-sticsk gebruiken om buitenlandse films, muziek en Zuid-Koreaanse soaps te kijken. "Veel families zitten 's avonds rond dit apparaat naar een leuke soap te kijken", vertelt de correspondent van Reuters in dit filmpje.

De Notel is klein genoeg om op te rollen in een dekentje en in je kast te verstoppen.

Sokeel Park

Zowel de media als de Notels komen vooral uit China. De uit het noorden gevluchte Lee Seok-young zegt dat hij het afgelopen jaar meer dan 18.000 van de apparaten het land in heeft gesmokkeld. In China zijn de Notels al tijden 'uit', maar in de provincies die aan Noord-Korea grenzen, worden ze nog veel verkocht.

De Notel is simpelweg "het perfecte apparaat" voor Noord-Koreanen, legt Park uit. "Het is klein genoeg om op te rollen in een dekentje en in je kast te verstoppen. De Notel is zo populair omdat 'ie perfect de twee grootste obstakels voor buitenlandse mediaconsumptie kan omzeilen: toezicht en stroomstoringen."

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Meer vrijheid?

De Notel staat symbool voor een hele langzame, geleidelijke verschuiving in wat wel het meest geïsoleerde land ter wereld wordt genoemd, zegt Sokeel Park van Liberty in North Korea, een organisatie die werkt met gevluchte Noord-Koreanen. En het apparaat is zo populair, dat de overheid de mediaspeler maar gewoon gelegaliseerd heeft. Maar wel met haken en ogen: iedereen die legaal een Notel koopt, moet zich registreren.

Toch zal de Notel nou ook weer niet een revolutie ontketenen, denkt Noord-Korea-deskundige Remco Breuker . "Ik ben bang dat dit geen symbool zal zijn van een vrijer Noord-Korea", zegt Breuker. "In het westen zijn we blijkbaar altijd op zoek naar hervormingen in Noord-Korea, maar de bittere realiteit leert dat die maar niet komen." Het gebruik van dit soort media-apparaatjes is dan ook niet nieuw, legt hij uit. "Het heeft zich ontwikkeld van dvd-spelers, tot usb-spelers en nu dit."

Buitenlandse media kijken is dankzij de Notel dus niet opeens helemaal nieuw of goedgekeurd in Noord-Korea. Toch is de groei van dit soort media - die concurreren met de staatspropaganda - een groeiend probleem voor het regime, volgens Park. "En als het zich niet weet aan te passen aan deze trends, dan kan dat het voortbestaan van het regime bedreigen."

Deel artikel: