Het beste studentenhuis van Delft in 2010

'Student niet meer de dupe van hoge bemiddelingskosten'

Heb jij als student wel eens bemiddelingskosten moeten betalen aan een makelaar? En waren die soms kosten belachelijk hoog? Daar komt, als het aan het kabinet ligt, verandering in.

Er ligt een wetsvoorstel klaar waarin huurders van een kamer of kleine etage niet meer gedwongen kunnen worden om bemiddelingskosten te betalen, aan bijvoorbeeld een makelaar. Zo zijn die huurders straks goedkoper uit.

Nieuws wetsvoorstel

In het nieuwe wetsvoorstel staat dat huurders in de toekomst geen bemiddelingskosten meer hoeven te betalen wanneer een bemiddelaar (vaak een makelaar) voor de huurder én voor de verhuurder werkt. Straks betaalt alleen de verhuurder.

De Landelijke Studenten Vakbond is er blij mee: "Het was heel onterecht dat die kosten werden gevraagd aan studenten. Bemiddelingsbureaus konden aan beide partijen geld vragen, zowel aan de huurder als verhuurder. Aan de huurder werden soms belachelijk hoge kosten gevraagd voor bijvoorbeeld het opstellen van een contract of 'sleutelgeld'. Dat was soms wel twee of drie keer de maand huur", zegt Tom Hoven van de LSVb.

De LSVb denkt dat het probleem van hoge bemiddelingskosten wordt opgelost door de nieuwe wet: "De wet is echt geschreven zodat studenten niet meer de dupe worden van die hoge bemiddelingskosten bij een makelaar. We hebben hier ook veel over gesproken met het ministerie."

Risico's

Vastgoed Belang, de branchevereniging voor verhuurders, ziet wel gevaren in het nieuwe wetsvoorstel: "Wij hebben zeker begrip voor onzelfstandigen, zoals studenten. Maar wij zien ook dat de spelregels niet helder zijn, het is niet duidelijk wat er nou wel en niet onder de administratiekosten van de verhuurder mag vallen", zegt Laurens Miserus. Ook zal het volgens hem vaak leiden tot een rekening bij de verhuurder.

Bescherming

Het ministerie verwacht dat de wet volgend jaar kan worden ingevoerd. "De kamerhuurder verdient bescherming", zegt minister Blok. De LSVb gaat studenten er goed op wijzen dat ze kunnen terugvallen op de wet: "Voor studenten moet het dan duidelijk zijn dat het vragen van dubbele bemiddelingskosten verboden is, en dat ze kunnen terugvallen op juridische hulp".

Deel artikel: