Kroeg

De studentenkroeg: wie kómt daar nog?

Op je vaste stapavond, zonder af te spreken naar je studentenkroeg gaan en weten dat al je vrienden daar ook zijn. Zo ging dat vroeger, maar het is niet meer van deze tijd. Veel kroegen die zich op studenten richten, moeten stoppen, of zichzelf opnieuw uitvinden. Het ouderwetse studentencafé staat onder druk.

Clubs, concerten of festivals. Dat is waar studenten zich tegenwoordig bevinden. Honkvast zijn ze niet meer. “Je zou kunnen zeggen dat studenten minder trouw zijn geworden”, zegt Saskia Deerenberg van Koninklijke Horeca Nederland.” Of, wat minder negatief: “Het zijn dynamische consumenten geworden.”

Je zou kunnen zeggen dat studenten minder trouw zijn geworden.

Saskia Deerenberg, Koninklijke Horeca Nederland

Volgens KHN merken de kroegen dat. “Vooral de dagen voor, tijdens en na festivals merken studentenkroegen dat ze minder omzet draaien.” Duidelijke cijfers zijn er niet, maar Deerenberg ziet het vooral aan de omslag die de cafés zelf maken.

Want volgens KHN moeten horecaondernemers gewoon mee met hun tijd. En dat doen ze. “Er zijn veel concrete voorbeelden van bedrijven die zich ‘omkatten’. In Amsterdam is een kroeg die tijdens sommige festivals sluit, en een versie van die kroeg op het festival uitvoert. In Nijmegen is een discotheek helemaal gesloten, en de mensen zijn zelf met festivals en feesten begonnen.”

Vaste kroegavonden maken plaats voor clubhoppen

Door tot half 5

Onze presentator Mustafa ging langs bij het Utrechtse studentencafé waar hij elke vrijdagavond te vinden was. Ook daar gaat het op de schop. “14 jaar geleden begonnen we als eetcafé. Maar je kon gewoon doorfeesten tot half 5", zegt eigenaar Vincent van Vulpen.

Dat trok nogal wat studenten aan, waardoor de tent zich daarop aanpaste. “Maar we merken dat het minder druk wordt. De studentengeneratie van nu verandert. Ze doen van alles en nog wat.“

Mustafa bezoekt zijn oude studentenkroeg

Dus gaat Van Vulpen terug naar de roots. Het wordt weer een net eetcafé. “Een uur of 1 is het dan afgelopen hier.” Dat vindt Mustafa niet zo erg. “Ik ben bijna 32. Veel te oud om in een studentenkroeg te hangen.”

Deel artikel: