De foto werd door een ambulancemedewerker op Reddit gepost

Hartverscheurende reacties op foto van rouwende arts

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

Bovenstaande foto van een schijnbaar ingestorte arts maakt veel reacties los op internet. De foto werd door een ambulancemedewerker onder de naam NickMoore911 op Reddit gezet met de titel: An ER doctor steps outside after losing a 19-year old patiënt.

De redditer heeft de foto van een andere ambulancemedewerker die hem op Facebook zette, met toestemming van de arts in kwestie. Wie de arts is of in welk ziekenhuis hij werkt, is niet bekend. Ook niet of de arts inderdaad net een patiënt heeft verloren op de operatietafel. Maar het is internet, dus het zou kunnen. In ieder geval herkennen veel artsen zich in de foto - en dat levert een stroom aan reacties op.

'The patient might die'

Zowel chirurgen als patiënten of familie van patiënten vertellen hun ervaringen in het ziekenhuis. En bij sommige verhalen hou je het moeilijk droog.

All emergency workers have their incidents where we end up like the doctor in the photo, but people all too easily forget that we're human.

Redditer Prof McFistycuffs

Veel mensen schrijven dat ze door de foto wakker geschud worden. Dat ze er nooit bij stilstaan dat dit ook artsen raakt.

fuck dude you just made me cry.

Redditer AppleSmoker
Operatie van een baby met een open ruggetje

'Je kan er niet over praten'

In Nederland kaartte oud-longarts Mariska Koster deze kwestie eerder aan. Koster was jaren longarts, maar stopte ermee omdat ze het emotioneel niet meer aankon. "Je kan niet goed praten met collega's in het ziekenhuis over wat nou echt je beleving was", zegt ze in een uitzending van Pauw en Witteman, eind 2013. Als longarts heeft ze heel wat slechtnieuwsgesprekken moeten voeren. Nu werkt ze bij een zorgverzekeraar.

Koster pleit voor opvang binnen de beroepsgroep, zoals bij de brandweer of politie wel gebeurt. "Daar is opvang, als er slachtoffers zijn gevallen. En niet door een leger psychologen, maar binnen de beroepsgroep."

Als je als arts niet goed voor jezelf zorgt, kan je niet goed meer voor je patiënt zorgen.

Mariska Koster

"Technisch hebben we ons heel erg ontwikkeld, maar we hebben niet geleerd hoe je als arts emotioneel overeind blijft. En als je als arts niet goed voor jezelf zorgt, kan je niet goed meer voor je patiënt zorgen."

"Ik denk dat dokters in z'n algemeenheid, noch in hun opleiding, noch in hun specialisatie, voorbeelden hebben gehad van hoe je moet omgaan met je eigen emoties. Het zou normaal moeten worden om over je beleving te praten. Want het nu 'not done' om je kwetsbaar op te stellen."

Jaarlijkse APK

Dat zei Koster allemaal eind 2013. Hoe is het nu, is er iets veranderd in de beroepsgroep? "Het is niet centraal geregeld", zegt woorvoerder Lilian Jansen van de Federatie Medisch Specialisten. Maar de federatie is het er wel mee eens dat het beter kan. "We hebben in 2013 een visiedocument gepubliceerd en dat wordt langzaam doorgevoerd."

In de opleidingen tot medisch spcecialist, en ook op de werkvloer. "Maar de aandacht ervoor moet nu echt verbeteren. Spreek elkaar vaker aan." De federatie pleit voor een jaarlijkse APK voor de vakgroepen, zoals ze het zelf noemen.

Deel artikel: