Plan voor kleinere winkelstraten tegen leegstand

Doeken of posters voor het raam, lege etalages en een dichte deur. De leegstand in winkelstraten groeit. Vijftig gemeenten gaan met lokale winkeliers afspraken maken om leegstand. In verschillende steden wordt als proef het aantal winkelpanden teruggebracht.

Het is één van de plannen die minister Kamp van Economische Zaken vandaag presenteert. Naar schatting is momenteel 30 procent van de winkeloppervlakte overbodig.

De gemeenten die meedoen, bekijken de komende jaren in welke winkelcentra ze meer willen investeren en welke winkelcentra op termijn kunnen verdwijnen.

Huurprijs

Gemeenten beloven verder te snijden in de regelgeving. Het wordt daardoor voor winkeliers makkelijker om hun zaak voor horeca of iets anders te gebruiken. Onder meer Alkmaar, Helmond, Rotterdam en Zwolle beginnen hier vanaf april mee.

Vastgoedondernemers beloven de huurprijzen anders te berekenen. Die worden nu vastgesteld op basis van wat ze er vroeger voor mochten vragen, maar de huurprijs wordt straks 'marktconform' vastgesteld. Lopen er minder mensen door de straat? Dan gaat de huurprijs naar beneden.

Volgens Detailhandel Nederland is dat een enorme doorbraak, die ertoe leidt dat veel huurders uiteindelijk minder huur gaan betalen.

Deel artikel: