Wat doe je als je naar hoogstaand voetbal wilt kijken, maar er in de hele provincie geen club in de hoogste divisie speelt? Juist, de grens over. In Limburg doen voetbalfans dat steeds vaker. Fans van Roda JC, VVV, Fortuna Sittard en MVV zien hun club minder presteren en dan is een uitje naar een goed presterende Duitse club verleidelijk.
Naar Borussia Mönchengladbach bijvoorbeeld. De club staat momenteel derde in de Bundesliga en ligt op een halfuurtje rijden vanaf de grens. De club ziet het aantal Nederlandse fans de laatste jaren toenemen.
Tim Creemers (28) is een van hen. In Nederland is hij nog steeds voor Fortuna Sittard, maar zijn nieuwe clubliefde is Borussia Mönchengladbach. Op Facebook begon hij de fanpagina LimboFohlen.
"We hebben veel fans met een verleden bij Fortuna of MVV. Maar ja, die clubs presteren niet meer zo goed en nu identificeren we ons met Mönchengladbach. Volgens mij kunnen de autochtone, Duitse fans dat wel waarderen. We zitten soms in bussen met Belgen, Nederlanders en Duitsers... allemaal fan van die club."
Een wedstrijd in Duitsland is een waar feest, zegt Tim. "De sfeer in de stadions is heel goed. En in Duitsland kom je makkelijker aan een kaartje. Ik merk dat onze fanclub steeds populairder wordt."
We hebben veel fans met een verleden bij Fortuna of MVV. Maar ja, die clubs presteren niet meer zo goed.
Voetbalreisbureaus herkennen de trek van Nederlandse voetbalfans over de grenzen. "Je ziet dat ook in het oosten van het land", zegt Remko van Scheltt van VI-Travel. "Daar is vooral Schalke populair."
Martijn Wolters van Voetbal Retour snapt de overwegingen van de fans. "Ik ging zelf altijd naar Fortuna Sittard, maar nu niet meer. Ik ben nog wel fan gebleven na de degradatie, maar inmiddels staat Fortuna onderaan in de Jupiler League. Steeds minder mensen gaan naar het stadion. Daarom ga ik nu vaak naar Duitsland. Borussia Mönchengladbach of Borussia Dortmund. Daar zitten de stadions altijd vol."
De Noordzee vormt ook geen beperking voor voetballiefhebbers. Ook het aantal voetbalreizen naar Groot-Brittannië groeit. "Het afgelopen jaar zien we een flinke stijging van het aantal boekingen", zegt Patrick van Ulzen van VoetbalOnTour. "De populariteit van dit soort reizen is volgens mij gestegen doordat er meer voetbal op tv is gekomen."
De populariteit van voetbalreisjes naar het buitenland hangt ook samen met het feit dat Nederlandse clubs in Europa niet echt meetellen, zegt Van Ulzen. "Nederlandse clubs presteren vergeleken met buitenlandse clubs een stuk minder."
Nederlandse clubs presteren minder als je het vergelijkt met buitenlandse clubs.