Pi-eiland

3,141592653: zo viert de wereld pi-dag

3,141592653, da's pi. Het is vandaag internationale pi-dag, maar wel een hele bijzondere editie. Amerikanen noteren de datum van vandaag als 3/14/15, wat dus precies de eerste vijf getallen van pi zijn. Om 9.26.53 uur heb je dus pi te pakken als je op een digitale klok kijkt.

Zo'n bijzonder pi-dag, komt maar eens in de honderd jaar voor. Over de hele wereld wordt dat gevierd, zoals in Delft.

Even snel hoor, wat is pi ook weer precies? Pi is het getal dat je krijgt als je de omtrek van een cirkel deelt door de diameter. Die diameter is prima te meten, de omtrek lastig. Dat ziet er zo uit:

Vanwege de bijzondere editie dit jaar zijn er over de hele wereld speciale pi-dag-vieringen.

Brussel

In Brussel gooien ze stokjes op een gestreepte ondergrond. Dat deed de 18e-eeuwse graaf Buffon ook en daarmee ontdekte hij toevallig een verband tussen de gevallen naalden en het pi-getal. De Vrije Universiteit van België voert dit experiment weer uit (hint: het kan ook met worstjes, aldus wiskundemeisje Ionica Smeets).

Ondernemers maken ook flink gebruik van de wetenschappelijke feestdag. Bakkers drie stukken taart aan voor veertien dollar, pi-zzaria's spelen erop in met pizza's van 3,14 dollar, er zijn t-shirts, sieraden, noem het maar op.

In Plainfield, Illinois bereiden ze zich voor op de Pi-Run die - natuurlijk - precies 3.14 mile lang is.

Echte fans gebruiken de bijzondere datum als trouwdag.

Het Belgische museum Technopolis (da's hun Nemo) trakteert vandaag op gratis glazen pi-ls. Het toepasselijke biertje heeft precies 3,14 procent alcohol.

Deel artikel: