Slapen

Hoe Nederland zich wakker houdt achter 't stuur

Zit jij wel eens met zware oogleden in de auto? Die kans is aanwezig, want ruim een kwart van de Nederlandse automobilisten zit weleens slaperig achter het stuur. Zorgwekkend, vindt de Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek.

Eenmaal onderweg doen bestuurders alles om wakker te blijven, blijkt uit onderzoek onder 1500 autobestuurders. Omkeren of de auto laten staan is vaak geen optie. Meer dan de helft, ruim 60 procent, rijdt gewoon door als ze merken dat ze moe zijn. Maar er zijn zat trucjes om niet in te dutten. Dit zijn de tien meest gebruikte.

Bron: NSWO

Of het nu sneeuwt of zonnig is, als een automobilist slaperig wordt, draait verreweg het grootste deel van de ondervraagden een raampje open. Maar ook geluid houdt bestuurders wakker, blijkt uit de top 10. In meer dan de helft van de 'trucjes' speelt geluid een rol.

Maar er zijn meer manieren om wakker te blijven, blijkt uit de andere antwoorden die mensen gaven. Hieronder een greep uit de opvallendste:

Ruitenwisserspray om wakker te blijven

Automobilisten met een airco zijn in het voordeel als we de antwoorden moeten geloven. De koele lucht zou perfect werken voor het open houden van de ogen. Er zijn er ook die het rigoureuzer aanpakken. Zo zijn klepperen met de zonneklep of hardop bidden ook goede methoden om niet in slaap te vallen.

Wie een nat washandje over zijn gezicht haalt, zou ook wakker blijven. Goed voorbereid op pad gaan, loont dus. Zie je tot slot midden in de nacht iemand rijden met zijn ruitenwisserspray aan, kijk dan niet gek op. Dit zorgt niet alleen voor een goede doorkijk, maar de geur schijnt je ook wakker te houden, zegt één van de respondenten.

Rijsimulator die je hersenactiviteit test

De toekomst ..?

Is er in de toekomst geen technologie te bedenken die zorgt dat we altijd wakker blijven achter het stuur? Autofabrikanten zitten niet stil, ze zijn druk bezig met technologie die kan voorspellen of je te moe bent om te rijden.

Maar verkeerspsycholoog Dick de Waard is bang dat mensen teveel gaan vertrouwen op deze technologie. "Mensen gaan hun slaperigheid door die technologie accepteren, dat kan gevaarlijk zijn."

De NSWO is hier ook geen voorstander van. Ze zeggen dat een korte powernap op een parkeerplaats veel beter werkt.

Deel artikel: