Cuba opent eerste gratis wifi-spot

De overheid in Cuba staat voor het eerst een open én gratis wifi-spot toe, in een cultureel centrum in Havana. En daarmee is toegang tot het internet voor veel mensen een stuk makkelijker geworden.

Internet is op Cuba nog steeds een luxe, slechts 1 op de 30 huishoudens heeft een internetverbinding. Maar nu kan iedereen met een smartphone of tablet makkelijk het web op: in het culturele centrum staat het wifi-wachtwoord open en bloot op de muur.

Dagelijks komen tientallen mensen naar het centrum om te internetten. "Ik kom zo vaak als ik kan", zegt de 20-jarige Adonis Ortiz tegen AP. Hij gaat vaak video-chatten met zijn vader in Amerika, die hij negen jaar geleden voor het laatst heeft gezien. "Dankzij deze service kan ik nu met hem praten."

Het cultureel centrum is van de Cubaanse kunstenaar Kcho. Hij zegt dat hij de hotspot heeft geopend om Cubanen aan te moedigen zich te verbinden en vertrouwd te maken met het internet.

Volgens Kcho komt de internetverbinding niet van de overheid, maar van z'n eigen persoonlijke internetverbinding, goedgekeurd door het Ministerie van Cultuur. Volgens AP heeft Kcho nauwe banden heeft met de Cubaanse regering. Fidel Castro verscheen publiekelijk bij de opening van het cultureel centrum in januari 2014.

"Zo'n verbinding is duur, maar het profijt is enorm. Ik kan het delen, en dat doe ik dan ook." Kcho wil niet zeggen hoeveel hij betaalt voor zijn internetverbinding, maar AP schrijft dat een service met die snelheid normaal 900 dollar per maand kost in Cuba.

De wifi-snelheid in het cultureel centrum is relatief langzaam. Internetgebruikers in de meeste delen van de wereld zijn hogere snelheden gewend. Maar de snelheid in Kcho's studio is vaak hoger dan in Cubaanse internetcafé's. Ook is het bij Kcho gratis, een uurtje internetten in een café kost vaak rond de 4,50 dollar.

Deel artikel: