New York City FC moet het Ajax van Amerika worden

Een stadion pal naast honkbaltempel Yankee Stadium. Steun van een van de rijkste voetbalclubs ter wereld, Manchester City. En met David Villa, een sterspeler die zo'n beetje alles heeft gewonnen wat je als voetballer kunt winnen. Behalve de Amerikaanse competitie dan, maar dat moet snel gebeuren.

New York City Football Club heeft ambities die de thuisstad niet misstaan: een wereldclub worden in een wereldstad. Maar eerst moeten de Verenigde Staten zelf veroverd worden. Iets wat het voetbal in Amerika steeds beter lukt.

David Villa
Hoe huge wordt New York City?

"Het is onder de kinderen al jaren de grootste sport", zegt 101-voudig Amerikaans international Earnest Big Earnie Stewart. Hij is geboren in Nederland en speelde jarenlang voor Willem II, NAC en uiteindelijk twee jaar in Washington voor DC United. "En na de successen op het WK blijft de sport in de picture."

Voetbal wordt van generatie tot generatie steeds groter.

Earnest Stewart

Al decennialang proberen voetballers voet aan de grond te krijgen in the States. In de jaren 70 werd een competitie opgericht met supersterren als Cruijff en Pelé. Maar toen zaten de Amerikanen helemaal niet op soccer te wachten. De competitie stortte in.

Kijkcijfers

Toen het WK in 1994 in de VS werd gehouden, probeerden ze opnieuw een competitie op te richten. The Major League Soccer was in eerste instantie ook geen succes, maar hield stand. "De kinderen van toen zijn inmiddels zelf spelers en trainers geworden. Die blijven bij het voetbal verbonden. En zo wordt het spel van generatie naar generatie steeds groter", zegt Stewart.

Earnest Stewart

En dat is te merken aan de bezoekersaantallen. Voor de eerste thuiswedstrijd van NYCFC zijn al ruim 25.000 kaartjes verkocht. Maar veel belangrijker nog, de kijkcijfers van het voetbal stijgen al jaren. In 2008 keken er gemiddeld 30.000 mensen naar een MLS-wedstrijd. Dat waren er vorig jaar ruim 200.000. "De wedstrijden werden eerst om 12 uur op een zondag uitgezonden. Dan kijken Amerikanen nauwelijks. Nu zijn de duels gepland op veel betere tijdstippen, en zo wordt voetbal ook beter bekeken."

Grote buitenlandse clubs als Manchester City zijn bereid om 100 miljoen dollar te stoppen in clubs als NYCFC.

Correspondent Arjen van der Horst

En hoe belangrijk die kijkcijfers zijn, weet Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "Vorig jaar werden de televisierechten voor meer dan 720 miljoen dollar verkocht. En grote buitenlandse clubs als Manchester City zijn bereid om 100 miljoen dollar te stoppen in clubs als NYCFC."

Met geld komen grote salarissen, en kunnen grote spelers gekocht worden. Na David Beckham hebben onder meer Steven Gerrard, Frank Lampard, Robbie Keane en dus David Villa de stap naar Amerika gemaakt. "Dat geeft wel aan dat voetbal in korte tijd een volwassen sport is geworden in de Verenigde Staten", aldus onze correspondent.

  • AFP
    Steven Gerrard komt in dienst van LA Galaxy
  • AFP
    Robbie Keane speelt al voor LA Galaxy
  • EPA
    Frank Lampard gaat voetballen voor New York City FC

'Football blijft iets aparts'

Basketbal, honkbal en American football zijn nog steeds de Grote Drie Sporten in Amerika. Aan football kan niemand tippen, met gemiddeld 20 miljoen kijkers per duel. "Football blijft iets aparts in Amerika," weet Ernie Stewart. "Maar voetbal begint aansluiting te maken naar basketbal en honkbal. Hoe de MLS in de markt wordt gezet, hoe ze elk jaar weer beter worden, dat de stadions vol zitten. Je kunt wel zeggen dat voetbal een blijvertje is."

Deel artikel: