Verstoppen in de Ikea

Geen verstöppertje in Nederlåndse Ikea's

Schuilen achter een BILLY of wegduiken onder een BEKKESTUA, Ikea wil het niet hebben. Op Facebook meldden zich meer dan 18.000 mensen voor een dagje verstoppertje spelen in de Ikea Eindhoven. In Utrecht, Breda en Amsterdam zijn vergelijkbare initiatieven. Maar Ikea werkt er niet aan mee.

Het bedrijf heeft de winkelmanagers naar aanleiding van de verstoppertjeshype maar weer eens gebeld over de protocollen wat betreft het Ikea-verstoppen. Protocollen? Ja, die zijn er. Vorig jaar mocht een Belgische blogster in het kader van haar bucket-list (dertig dingen die ze wilde doen voor haar dertigste) een dagje verstoppertje spelen in een Ikea. 13.000 mensen kwamen opdagen.

Sindsdien is er een protocol. "Net zoals bij brand, of als er bijvoorbeeld een flashmob is", zegt een woordvoerster van Ikea. "De winkelmanager bekijkt dan de situatie. Naar aanleiding van al deze initiatieven op Facebook hebben we de managers weer even gebeld." Het bedrijf heeft ook de beheerders van de Facebookpagina's een bericht gestuurd dat het niet kan meewerken. "Dat snappen ze meestal wel", zegt de woordvoerster.

"We vinden het leuke acties", zegt ze. "Maar vanwege de veiligheid kunnen we er niet aan meedoen. Ikea is niet ingericht als verstoppertjesplek. Wat als een kast omvalt, wie is er dan aansprakelijk?"

Het initiatief in Eindhoven richt zich inmiddels op een andere secret location. De andere acties verstoppen zich niet; daar gaan de aanmeldingen nog steeds hard. Als er toch een meute verstoppers voor de deur staat, heeft Ikea vertrouwen in de afloop. "We zijn voorbereid op onverwachte momenten."

Deel artikel: