3000 skeletten onder de straten van Londen

In hartje Londen zijn archeologen begonnen met opgraven van ongeveer 3000 skeletten. Daar ligt, onder de straten bij Liverpool Street, de begraafplaats Bedlam verscholen: een begraafplaats die werd gebruikt in de 16de en 17de eeuw. En dat opgraven ziet er zo uit:

Skeletten midden in Londen

Op de Engelse begraafplaats liggen veel mensen die aan de pest zijn gestorven. In 1665 stierf binnen een jaar 20 procent van de stadsbevolking aan de pest. De wetenschappers hopen door de opgravingen meer te weten te komen over de gevolgen van de pest.

Maar er liggen veel meer mensen begraven. Bedlam was Londen's eerste gemeentelijke begraafplaats, waardoor er mensen van alle rangen en standen begraven liggen. Een plekje op Bedlam was stukken goedkoper dan een plekje in de kerk. "Deze opgraving biedt een unieke gelegenheid om het leven en dood van de Londenaren uit de 16 en 17de eeuw te begrijpen", zegt het hoofd van de archeologen.

Met het onderzoek naar de 3000 skeletten hopen ze ook informatie te krijgen over migratiepatronen, voeding, levensstijl en demografie van de mensen in Londen in die tijd.

  • Crossrail
  • Crossrail
  • Crossrail
  • Crossrail

Een team van 60 archeologen moet er voor zorgen dat de skeletten zorgvuldig worden opgegraven. Ze zullen de komende vier weken, 6 dagen per week in verschillende ploegen bezig zijn. Wanneer alle resten zijn veilig gesteld, zal de bouw van het nieuwe metro- en treinstation Liverpool Street beginnen.

Deel artikel: