Het protest is een serieuze zaak

Een concert met bouwhelmen op

Ik ga op muziekles en neem mee: een viool, strijkstok, pezige vingers en een bouwhelm. Jazeker, in Lissabon is dat een onmisbare accessoire als je een mopje muziek wil maken.

Door bezuinigingen is er al tijden geen onderhoud gepleegd aan het kapitale pand van het plaatselijke conservatorium. Plafondplaten komen lukraak naar beneden en bezoekers kunnen niet veilig in de balkonloges van de concertzaal zitten. De enige uitwijkmogelijkheid: les op straat.

Dan maar lesgeven op straat

Volgens viooldocente Ana Vitorino d'Almeida is dit veruit de veiligste optie: "Hier hebben we de minste kans om iets op ons hoofd te krijgen." Om hun boodschap kracht bij te zetten dragen sommige leerlingen ook op straat nog bouwhelmen.

"Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt"

Enkele tientallen leerlingen deden gisteren mee aan het protest. Volgens de actievoerders worden ze dubbel geraakt door de bezuinigingen, omdat de budgetten voor zowel cultuur als onderwijs zijn gekrompen. De docenten en studenten demonstreren daarom al langer. Eerder deze week hielden ze een protestmars in de Portugese hoofdstad.

Deel artikel: