De drones die naar bootvluchtelingen zoeken

'Niemand verdient het om op zee te sterven'

Bijna 8000 bootvluchtelingen hebben sinds begin dit jaar al de oversteek gewaagd, over de Middellandse Zee naar Europa. De kustwacht heeft zijn handen vol aan de gammele bootjes, waar Syriërs, Libiërs en andere vluchtelingen vaak met honderden tegelijk op zitten. De Italianen krijgen nu hulp uit onverwachte hoek.

Christopher Catrambone, rijk geworden met verzekeringen voor conflictgebieden, heeft samen met zijn vrouw 6,8 miljoen euro gestoken in een eigen reddingsoperatie. Van dat geld hebben ze een schip, twee rubberboten en twee drones gekocht. Daarmee patrouilleert Catrambone op de grootste smokkelroute, de wateren tussen Libië en Italië.

De twee drones kunnen 6 uur lang vliegen en halen snelheden van 240 kilometer per uur. Daarmee kunnen ze in een enorm gebied zoeken naar bootjes, die ze doorgeven aan de kustwacht. "Desnoods halen we ze zelf uit het water," zegt Catrambone, "niemand verdient het om op zee te sterven."

Volgens de organisatie van de reddingsmissie zijn vorig jaar 3.419 mensen omgekomen tijdens de oversteek. De eerste 60 dagen hebben ze naar eigen zeggen al 3000 vluchtelingen geholpen.

Deel artikel: