Goedemorgen...

Wekdienst: Harrison Ford, vlammenzee en het Duitse Songfestival

Goedemorgen,

Vrij veel bewolking vandaag, al breekt later af en toe de zon door. Het wordt een graad of 10. Morgen droog en een paar graden warmer. Zondag volop zon en maxima van 15 graden.

Wat heb je gemist...

Harrison Ford is vlak bij Los Angeles neergestort met een klein vliegtuigje. De acteur raakte gewond, maar is niet in levensgevaar. Ford was net in een antiek tweepersoonstoestel opgestegen op de luchthaven van Santa Monica. Vrijwel direct daarna meldde hij zich met motorproblemen bij de verkeerstoren. Hij stortte neer op een golfbaan.

In de Amerikaanse staat Illinois is gisteravond een olietrein ontspoord. De trein met 105 wagons liep aan de oever van de Mississippi uit de rails. Enkele wagons vlogen in brand, waardoor een enorme vuurzee ontstond. Vlammen van tientallen meters hoog waren tot in de wijde omtrek te zien. Ook is er nog altijd veel rookontwikkeling.

De winnaar van de Duitse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival, wil zijn land op 23 mei niet vertegenwoordigen bij de finale in Wenen. Zanger Andreas Kümmert stamelde nadat hij tot winnaar was uitgeroepen dat hij zich "daartoe niet in staat voelt". "Ik ben maar een kleine muzikant", zei hij.

Wat moet je weten...

Vandaag krijgen duizenden kinderen voor het eerst les in programmeren. Het is het eerste landelijke CodeUur zoals de les heet. Dat moet jonge kinderen de principes van programmeren bij brengen. Veel kinderen zitten iedere dag achter een beeldscherm maar weten vaak niet dat computerprogramma's ook gemaakt moeten worden.

Vanavond is het Boekenbal, het feest waarmee jaarlijks de Boekenweek wordt begonnen. Het thema tijdens de 80e editie is waanzin. Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk.

Deel artikel: