Verkeersrobot in Congo

Deze robocops slingeren Congolezen op de bon

In Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, staan drie gloednieuwe verkeersrobots. Ze lijken een beetje op speelgoedrobotjes, maar dan veel groter. Ze regelen niet alleen het verkeer in de stad van negen miljoen inwoners, ze beboeten ook overtreders.

De 'robocops' zijn gemaakt door Women's Technology, een groep vrouwelijke ingenieurs die verkeersovertreders willen aanpakken. In 2013 kwamen de twee eerste exemplaren in de stad. Die doen hun werk goed, maar er waren nieuwe nodig: "De nieuwe robots reageren een stuk sneller", zegt Therese Izay, de directeur van Women's Technology.

Mwaluke, Kisanga en Tamuke - zo heten de robots - hebben op elke hand een groen of een rood stoplicht om het verkeer te regelen. De robots praten ook als je moet stoppen of doorgaan en hebben een roterend middenstuk met camera's die het verkeer in de gaten houden en in verbinding staan met het politiebureau. Alles werkt op zonne-energie.

Nou ja, je kunt het beter maar even zien:

De robots zijn een belangrijke aanwinst voor de politie

Hoofd van de politie in Kinshasa.
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'We moeten de robot respecteren'

Goedkoop zijn de blikken aanwinsten van het politiekorps niet. De robots kosten 21.000 euro per stuk. Maar, ze zijn wel effectief: "Iemand kon in onze stad makkelijk de regels overtreden en ermee wegkomen. Maar nu houden we ze dag en nacht in de gaten en betalen ze hun boetes."

Ook bestuurders vinden de mechanische agenten prettig. "Sommige chauffeurs hebben maar weinig respect voor de verkeerspolitie. Maar met de robots is het anders. We moeten de robots respecteren", zegt een taxichauffeur tegen AFP.

De makers zijn van plan nog dertig 'robocops' te maken en over het land te verspreiden.

Deel artikel: