Mooie shots met je GoPro

'Iedereen staat tegenwoordig met een helmcamera op de piste'

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Zonder helmcamera hoor je er tegenwoordig niet meer bij op de piste. Tenminste, als we de schadecijfers van verzekeringsmaatschappij Europeesche mogen geloven. De helmcamera tikt dit jaar de smartphone uit de top 3 van hun schademeldingen.

Het is natuurlijk ook wel heel cool, een filmpje maken van hoe je als een dolle van de piste gaat. Het verbaast Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging dan ook niet dat er meer schadeclaims voor helmcamera's zijn. "Iedereen heeft tegenwoordig zo'n helm op. Ze willen een filmpje maken en laten zien op social media."

Met de helmcamera op pad

Maar filmen tijdens het skiën of snowboarden leidt natuurlijk wel af. Hoe stoerder hoe beter", zegt Romani. "Mensen zijn wel wel geneigd om overmoedig te worden: 'Ik ga wat harder, wat steiler, net wat schever over die schans'."

Dus dan krijg je brokken. En omdat elk nadeel z'n voordeel heb, zijn daar dan in ieder geval spectaculaire beelden van.

De schadeclaims voor helmcamera's zijn een nieuw fenomeen, een paar jaar geleden waren ze nog nergens te bekennen. Maar zoals je kan zien in de infographic hebben helmcamera's zich inmiddels stevig in de top 3 gevestigd. De cijfers komen van verzekeringsmaatschappij Europeesche, de grootste winterschade-verzekeraar van Nederland.

Schadeclaims op wintersport

Smartphones zijn ook zo'n recente binnenkomer in de winterschade-top. "Mensen delen tegenwoordig alles", zegt Romani. "Ze willen ook wifi op de piste en zouden het liefst nog vanuit de skilift Facebooken."

Dat merkt Dave van Snowplanet ook: "Heel veel skiërs en snowboarders gaan met een GoPro op hun helm van de pistes af. Sommigen filmen om hun techniek te kunnen bekijken en verbeteren. En dan heb je nog de groep die het gewoon leuk vindt, die zetten het filmpje daarna op Facebook. Die maken ook opnames met hun selfiestick en hun mobieltje."

Romani zegt dat het vooral de laatste twee seizoenen hard gaat met de cameraatjes - ook in de verkoop bij wintersportwinkels. "Het zijn vooral toeristen die het doen. De kwaliteit wordt ook steeds beter, de volgende stap zal wel drones worden."

Deel artikel: