Bijna een kwart van de psychoses zou verband kunnen houden met het roken van krachtige cannabis. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Dat blowen en psychoses aan elkaar gelinkt worden, hebben we al eerder gehoord. Tot nu toe schatten deskundigen dat 6 tot 10 procent van de psychoses te maken zou kunnen hebben met het roken van sterke wiet. Het Britse onderzoek komt dus met een veel hoger percentage: maar liefst 24 procent.
Een psychose krijgen is topsport. Je brandt je hersenen op.
De 25-jarige Caspar raakte drie jaar geleden in een psychose. "Een psychose krijgen is topsport. Je brandt je hersenen op", zegt hij. "Je leeft in een fantasiewereld, en geen leuke fantasiewereld."
In het half jaar voorafgaand aan zijn psychose maakte hij zich zorgen over de ongelijkheid in de wereld. Hij zag extreme armoede in zijn geboorteland Sierra Leone en probeerde daar oplossingen voor te verzinnen. Daarnaast blowde hij veel, makkelijk een gram per dag. "Ik leefde letterlijk op wiet. Dat heeft me geen goed gedaan."
Ik sliep in twee weken maar drie dagen.
"Op een gegeven moment had ik een week niet gegeten, had ik drie dagen geslapen in twee weken. Dan ben je helemaal klaar", vertelt Caspar. "Maar mentaal ging m'n energie wel door, dus ik ratelde maar door. Op een gegeven moment kwam ik bij m'n moeder aan. Ik zei: het gaat niet goed met me."
Hij werd door de politie afgevoerd naar de Mentrum Kliniek, waar mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en verslavingen in behandeling zijn. "Ik werd opgesloten in een crisisopvang, ging in behandeling en kreeg heel veel medicijnen. Daar heb ik twee maanden gezeten."
Verlof
Daarna mocht hij naar afdeling twee, waar je wat vaker naar buiten mag en mag sporten. "Uiteindelijk ga je naar de laatste verdieping", legt Caspar uit. "Dan mag je op verlof: twee dagen per week naar huis in het weekend." Zo keerde hij langzamerhand terug in de maatschappij.
Achterdochtig
Zijn psychose was allesomvattend, vertelt Caspar. "Je moet je indenken dat je geen controle meer hebt over normale dingen. Op het verkeer letten wordt ineens heel erg intensief." Ook kreeg alles een betekenis. "Mensen lijken een dubbele agenda te hebben. Als iemand vroeg: 'gaat het goed?' was ik al meteen heel achterdochtig. Dan dacht ik: hoe bedoel je? Waarom zou het niet goed gaan? Weet jij meer dan ik?"
Op een gegeven moment kwam Caspar de deur bijna niet meer uit. "Ik kon geen boodschappen meer doen. Je bent bang dat de wereld vergaat als je iemand niet op een bepaalde manier benadert, of als je niet onderzoekt waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt."
Als iemand vroeg: 'gaat het goed?' was ik al meteen heel achterdochtig. Dan dacht ik: hoe bedoel je? Waarom zou het niet goed gaan? Weet jij meer dan ik?
Wat rook je eigenlijk?
Sommige coffeeshops proberen toch wat duidelijkheid te kweken over de hoeveelheid THC in hun waar. In Haarlem hebben acht coffeeshops een keurmerk. Die coffeeshops werken met kleurcodes: rood, blauw en groen. Daarmee geven ze aan dat de cannabissterkte laag, middelmatig of hoog is.
Omdat de waarde niet precies gemeten wordt, bepaalt de coffeeshophouder op basis van zijn ervaring welk kleurlabel de cannabis krijgt. Zo krijg je als consument toch een indicatie van de sterkte.
Caspar noemt zijn psychose een rollercoaster door het onderbewustzijn. "Alles waar je normaliter aan het eind van de dag over nadenkt - 'Had ik dit anders moeten aanpakken? Is dit wel de bedoeling?' - dat schiet allemaal in een keer, bij elk gesprek, elk contact, elke handeling door je hoofd."
'Het is goed zo'
Het was zijn eerste en laatste psychose, hoopt Caspar. "Ik denk niet meer dat ik in mijn eentje van alles op moet lossen. Denk niet meer dat de wereldproblemen volledig mijn probleem zijn. Ik hoef niet alles te analyseren. Ik heb werk, heb vrienden, doe leuke dingen. Het is goed zo." En blowen? "Dat doe ik niet meer."
Ik had ook dagen dat ik me een soort superheld voelde.