Ook hbo-studenten willen zich mengen in de studentenprotesten, die tot nu toe vooral op universiteiten plaatsvinden. Het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM), dat medezeggenschap op hbo-scholen probeert te verbeteren, houdt op 11 maart een bijeenkomst om na te denken over een eigen strategie.
"Het hbo dreigt buiten de boot te vallen, terwijl hier het merendeel van het hoger onderwijs studeert", schrijft het SOM in de uitnodiging. "Het is daarom hoog tijd dat het hbo zich ook in de discussie mengt." De bijeenkomst is vooral bedoeld voor studenten die in een medezeggenschapsraad zitten.
Het idee ontstond in het Maagdenhuis, waar ook hbo'ers afgelopen zondag rond de tafel zaten. "Je merkt nu dat iedereen spreekt over de academische lente", vertelt Laurens Nuijten van het SOM. "Het beeld is mooi, maar het gaat om het gehele hoger onderwijs. In het hbo spelen dezelfde problemen."
'Inspraak in plaats van afbraak'
Op sommige plekken laten de hbo-studenten zich nu al horen. Zo is er op de HAN-hogeschool in Nijmegen vandaag een bijeenkomst voor hbo'ers en studenten van de Radboud Universiteit. In Amsterdam besloot een aantal hbo-studenten de Maagdenhuis-bezetting te steunen.
Volgens Nuijten zijn er ook op de Hogeschool Utrecht en Hogeschool Leiden gesprekken gaande. "Je merkt dat een meerderheid van de studenten in medezeggenschapsraden vindt dat het niet goed is geregeld", zegt Nuijten.
Boze hbo-studenten in Enschede
In Enschede zijn studenten van het ArtEZ Conservatorium al langer op de been. Tientallen studenten hielden gisteren een protestmars, omdat de opleiding pop en jazz uit Enschede dreigt te verdwijnen. ArtEZ wil de opleiding alleen nog in Zwolle en Arnhem aanbieden.
De studenten hebben ons beloofd dat ze op ordentelijke wijze met het gebouw omgaan.
De studenten vinden dat ze te weinig betrokken worden bij dat besluit. "We hebben het in de krant moeten lezen", vertelt een van de studenten. "Het is nu klaar, we willen inspraak."
Volgens een woordvoerder van ArtEZ heeft de medezeggenschapsraad, waar ook studenten inzitten, vandaag ingestemd met de plannen. "Dat het voortijdig is gelekt naar de pers, is heel vervelend. Wij hebben toen direct voor alle studenten een bijeenkomst georganiseerd om uitleg te geven."
'Bezetting' in Enschede
De boze studenten slapen vannacht in een gebouw van ArtEZ. "We bezetten de school", aldus een student. "We gaan er slapen en niet meer weg." Ze houden vanavond ook een jamsessie onder het motto: 'Our jazz is here to stay'.
ArtEZ heeft ingestemd met 'de bezetting'. "We staan het niet in de weg", zegt directeur Wim Fiselier. "De studenten hebben ons beloofd dat ze op ordentelijke wijze met het gebouw omgaan."
Het is nog onduidelijk wat de directie zal doen als de studenten langer in het gebouw blijven: "Dat is een als-dan vraag", zegt Fiselier.