King Edward VII-ziekenhuis in Londen

Hooggerechtshof Australië: Kate-grap was tegen de wet

Met de beruchte 'Kate-grap' overtrad de Australische zender 2DayFM de wet, heeft het Hooggerechtshof in Australië besloten. Dat betekent in het uiterste geval dat de zender uit de ether zou kunnen verdwijnen.

De Australische mediawaakhond ACMA zei eerder al dat het station de wet had overtreden door geen toestemming te vragen om het telefoongesprek live uit te zenden.

Dj's Mel Greig en Michael Christian van 2Day FM

2DayFM klaagde de ACMA aan, omdat die volgens de zender niet de bevoegdheid heeft om te oordelen of er een overtreding is geweest. Daar ging de rechter mee akkoord. Het Hooggerechtshof heeft dat nu teruggedraaid: de ACMA heeft er wel degelijk iets over te zeggen.

De mediawaakhond kan nu een straf uitdelen: een boete of zelfs de licentie intrekken.

Southern Cross Austereo, de eigenaar van 2DayFM, noemt de uitspraak een serieuze fout in de Australische mediawet. "Southern Cross Austereo zal met andere zenders proberen om de wet te veranderen."

Excuses

Greig en Christian boden hun excuses aan op tv en doken zelfs onder vanwege doodsbedreigingen. Maar de twee dj's verdwenen al snel van de radio. Eerst werd hun programma van de zender gehaald en in januari 2013 besloot 2Day FM definitief dat er een ander programma voor in de plaats zou komen.

De Britse rechter oordeelde in februari 2013 dat er geen grond was om de twee dj's te vervolgen voor doodslag. Uit onderzoek naar de dood van de verpleegster bleek dat de grap haar parten had gespeeld, maar dat ze passende hulp van het ziekenhuis had gehad.

Portret van Jacintha Saldanha

Deel artikel: