Jens Rijsdijk, winnaar 48 Hour Film Project International

19-jarige Nederlander wint filmwedstrijd in Hollywood

Jens Rijsdijk heeft als 19-jarige jongen de filmwedstrijd van het 48 Hour Film Project gewonnen. Daarmee is hij de jongste winnaar ooit.

Vannacht mocht hij z'n prijs voor beste film in Hollywood in ontvangst nemen. "Je hebt natuurlijk altijd stiekem de hoop dat je wint, maar dit had ik echt nooit verwacht. M'n telefoon staat roodgloeiend van de felicitaties."

Zo reageerde Jens op zijn uitverkiezing

48 Hour Film Project

Het 48 Hour Film Project wordt wereldwijd in meer dan 120 steden georganiseerd. De bedoeling is dat je met een team in 48 uur een korte film maakt. "Dat betekent dus dat je in die 48 uur ook alles moet doen: het script schrijven, filmen, monteren, alles. Dat kan soms wel stressvol zijn."

Een onafhankelijke jury bepaalt uiteindelijk welke film zij de beste van hun stad vinden. Jens maakte de beste film in Rotterdam en mocht namens die stad meedingen naar de prijs.

Wow, dat heb ik toch maar even mooi geflikt als 19-jarige.

Jens Rijsdijk

De film These Dirty Words werd gekozen uit meer dan 4500 films. "Er zijn steden met hele professionele filmmakers, zoals Parijs. Daarom dacht ik dat ik echt geen kans maakte. Maar als je dan hoort dat je gewonnen hebt, dan denk je: 'wow, dat heb ik toch maar even mooi geflikt als 19-jarige.'"

'These Dirty Words'

Voor Jens was het de tweede keer dat hij meedeed aan het 48 Hour Project in Rotterdam. Vorig jaar won hij met zijn film Premier al de prijs voor beste film in Rotterdam. Zo kwam het dat de bekende Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Koert-Jan de Bruin tegen hem zei dat als hij nog een acteur zocht, hij best wilde meedoen. "Nou daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt", zegt Jens.

Buiten het feit dat je je film in 48 uur moet maken, zijn er nog een aantal 'opdrachten' die in de film verwerkt moeten worden. "Alle films in Rotterdam moesten de zin 'Moet ik het hier ophangen?' bevatten. Ook moesten we zorgen dat er een leraar en een verhuisdoos in onze film zat."

Maar verder was Jens met z'n team vrij om de inhoud van de film zelf in te vullen. Zo zijn ze tot een romantische komedie gekomen waarin een stel kibbelt over een doktersroman, die tot leven komt in de film. Uiteindelijk zorgt het boek er weer voor dat het liefdesleven tussen het stel opbloeit. De film is hier online te bekijken.

Jens Rijsdijk, winnaar 48 Hours Film Project Internationaal

Toekomst

Jens wil graag verder in de filmwereld. Naast de 5000 dollar die hij heeft gewonnen, wordt zijn film in mei ook gedraaid tijdens het Internationale Filmfestival van Cannes. "Dus dat is sowieso al heel leuk. Er kwam net ook een vrouw naar me toe die me zei dat als ik naar L.A. kom om een film op te nemen, ze me met 15.000 euro sponsort." Voor nu feest Jens nog even verder in Hollywood. Tot z'n vliegtuig weer vertrekt naar Nederland.

Deel artikel: