Trein Boete

Treinpassagier zamelt geld in voor boete medereiziger

Een crowdfundingsactie voor treinreiziger Gijs Sluik, die in de trein bekeurd werd omdat hij met een voet op de bank zat, heeft al bijna 600 euro opgebracht.

Mede-treinreiziger Amrit Hoeba, die zag hoe de man de boete kreeg, was zo verbaasd over de gang van zaken, dat hij besloot geld in te zamelen voor een advocaat.

Volgens Hoeba werd Gijs door een man aangesproken. "Ik dacht: die man is dronken en komt herrie schoppen. Ik hoorde hem tegen Gijs zeggen: 'Vind je dat normaal?'." Hoeba besloot de felle discussie die volgde te filmen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De man bleek een politieagent te zijn en een boete uit te willen delen voor de voetenkwestie, tot grote verbazing van Gijs. "Hij reageerde in eerste instantie gewoon op een man die hem opeens aansprak", vertelt Hoeba. "Pas later werd duidelijk dat het een agent was die hem wilde beboeten."

Ik geef u twee keuzes, of u wordt nu aangehouden en gaat mee naar het bureau, of u geeft uw legitimatiebewijs gewoon en u krijgt een bekeuring.

Agent

Sluik zelf vond vooral de manier waarop hij de boete kreeg niet oké: "Ik voelde me erg geïntimideerd. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik was ook erg geschrokken. Er viel met deze mensen niet te praten en ik was erg verrast dat het er dan zo aan toegaat. Ik vind het goed dat Amrit daar iets tegen wil doen."

De boete die Sluik kreeg was 90 euro, maar de crowdfundingsactie heeft al veel meer opgeleverd: "Het gaat ons helemaal niet om de boete, daar kun je bezwaar tegen maken", zegt Hoeba, die in de trein telefoonnummers uitwisselde met Gijs.

"Het gaat om de hele houding en aanpak van die mensen. Ik wil dat de personen in het filmpje hierop worden aangesproken en dat ze op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. En daar wil ik een goede advocaat voor hebben."

Mag dit?

Een woordvoerder de Nationale Politie laat weten dat een agent geen waarschuwing hoeft te geven voordat hij of zij een boete uitdeelt: "Een agent mag zelf de afweging maken." Of de agent in het filmpje zich wel of niet van tevoren heeft gelegitimeerd als politieman, is niet duidelijk.

"Dit soort controles gebeuren vaker", vertelt de woordvoerder. "Ik weet niet wat eraan vooraf is gegaan, dat kun je ook niet uit zo'n filmpje halen. Je ziet gewoon een opgewonden iemand die het niet eens is met de bekeuring. Dat mag, ook dat gebeurt vaker. Ik vind het niet heel erg schokkend."

De landelijke eenheid, waaronder de politieman die de boete uitschreef valt, kon geen reactie geven.

Deel artikel: