De Chileense president op bezoek bij Valentina

Geen euthanasie voor 14-jarig Chileens meisje

De 14-jarige patiënt Valentina Maureira uit Chili krijgt definitief geen euthanasie. De Chileense president Michelle Bachelet ging zaterdag bij haar langs om uit te leggen dat ze niet aan haar verzoek kan voldoen. Euthanasie is verboden in Chili.

De YouTube-video van Valentina, waarin ze Bachelet smeekt een einde aan haar leven te maken vanwege haar taaislijmziekte, ging wereldwijd viral en leidde in Chili tot een nationaal debat over euthanasie.

"Ik wil heel graag met de president praten, omdat ik niet meer met deze ziekte wil leven", zegt Valentina in de video. "Ik wil haar toestemming, zodat ik medicijnen krijg waarmee ik voor altijd kan slapen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bij taaislijmziekte, officieel cystic fibrosis geheten, is - zoals de naam al zegt - je slijm heel taai, waardoor je longen, alvleesklier en lever steeds erger worden aangetast. Valentina heeft hierdoor veel moeite met ademen. Gemiddeld worden mensen met deze erfelijke ziekte 40 jaar.

Haar vader zegt dat hij een nacht lang gehuild heeft toen hij hoorde van haar wens. "Het is zwaar, maar ik moet haar beslissing respecteren. Zij is degene die deze ziekte heeft." Valentina's broertje overleed op jonge leeftijd aan dezelfde ziekte.

Het is onmogelijk niet geëmotioneerd te raken van de vraag van het meisje.

Woordvoerder van president Michelle Bachelet

Selfie

Wat Bachelet en Valentina precies hebben besproken in het ziekenhuis, is niet bekend gemaakt. Een woordvoerder van de president liet eerder al weten dat "je onmogelijk niet geëmotioneerd raakt van de vraag van het meisje, maar dat het ook onmogelijk is om aan haar wens te voldoen".

Ondanks deze teleurstellende boodschap maakte de twee nog wel een selfie:

Valentina maakt een selfie met de Chileense president

Deel artikel: