Goedemorgen

Wekdienst: panda's, Nemtsov, Rutte declareert niks

Goedemorgen! Vandaag is het vaak zonnig, het meest in het oosten. Vanuit het westen trekt bewolking het land in en het regent daar zo nu en dan.

Wat heb je gemist?

Er leven meer reuzenpanda's in het Chinese wild. Volgens Staatsbosbeheer van China zijn er nu 1864, 268 meer dan twaalf jaar geleden. Dat terwijl door weg- en waterbouw en toenemend toerisme het leefgebied van de beesten kleiner wordt. Waarom er dan toch meer zijn: China treedt hard op tegen stropers. Dood je een panda, dan kun je de doodstraf krijgen.

Een bijna volwassen panda in Chinees een onderzoekscentrum

Wereldleiders hebben geschokt gereageerd op de moord op de Russische oppositie-politicus Nemtsov. Gisteren werd hij in de buurt van het Kremlin doodgeschoten. President Obama veroordeelt de "brute moord" en roept Rusland op de zaak goed te onderzoeken. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde geschokt, net als de Oekraïense president Porosjenko.

Het lichaam van Nemtsov werd na enkele uren geborgen en afgevoerd

Premier Rutte levert al tijden geen bonnetjes meer in. Dat zei hij in een gesprek in Met het Oog op Morgen. Rutte vindt het onnodig dat iedereen kan zien met wie hij een hapje eet of een glas drinkt.

"Ik declareer al een paar jaar helemaal niks. Dat is meer omdat we tegenwoordig ieder bonnetje op een website moeten zetten en ik eigenlijk niet vind dat het iemand wat aangaat of ik een glas wijn drink of niet en met wie ik zit te eten", zei hij.

Verder vandaag

In Kazachstan wordt vandaag en morgen geschaatst om de wereldtitel Sprint. De Nederlandse wereldkampioen Michel Mulder verdedigt er zijn titel. Vanaf 12.30 uur live te zien op NPO1.

Deel artikel: