Een deelnemer van Euroskills, het WK voor ambachten

Deze drie jongeren hebben al een ambacht

Met de laatste plannen van het kabinet komt er vanaf nu jaarlijks 75 miljoen euro vrij om de oude ambachten te stimuleren. Dat er met oude ambachten nog brood te verdienen is, bewijzen deze jongere ambachtslieden.

Horlogemaker Mick Mooren (22)

Mick Mooren zat als kind al te kijken naar het werk dat zijn vader als edelsmid deed. Zelf was hij vooral geïnteresseerd in horloges.

Ik heb oude handboeken gebruikt en veel op internet gezocht en mezelf zo het vak aangeleerd.

Mick Mooren

Toen hij een oud horloge in een stoffige la van een vriend van zijn vader vond, knapte hij het uurwerk zelf op. Alleen de wijzerplaat was lastig te repareren.

Hij schreef een brief naar de van het exclusieve Zwitserse merk Zenith en hij kreeg het onderdeel toegestuurd met een handgeschreven brief van het bedrijf. Dat hele verhaal postte hij op een bekend horlogeforum en dat zorgde ervoor dat hij snel bekend werd bij liefhebbers.

Mick Mooren

In 2011, toen was hij 18, startte Mooren zijn eigen bedrijf met een door hemzelf ontworpen lijn horloges. Door zijn bekendheid op de fora vlogen de vijftig eerste horloges de deur uit voor 839,-euro per stuk. Nu studeert Mooren nog even verder (International Buisness en Management), en daarna hoopt hij snel verder te groeien met zijn bedrijf.

Worstmaker Jiri Brandt (30)

De 30-jarige Jiri Brandt was enorm gechoqueerd toen hij op de koksopleiding terechtkwam. "De lessen waren gedateerd en de leraren waren ongeïnteresseerd, het was helemaal niet aantrekkelijk om daar te studeren." Hij vindt het dan ook goed dat er geld komt voor ambachtsopleidingen, al is het maar omdat er dan meer aandacht komt voor specifieke kwaliteiten.

Brandt werd samen met twee vrienden kok in een Amsterdams restaurant waar worst altijd op de menukaart stond. De ene week met inktvis, de andere week met gepofte aardappel en peper. Alle drie raakten ze gepassioneerd door de verschillende saucijzen. Na een 'worststage' in Italië richtten ze samen Brandt & Levie op, een worstmakerij.

Eigenlijk kan je ons zien als koks die alleen maar worst maken.

Jiri Brandt

Brandt & Levie staat vaak met een knalroze wagen op festivals en andere evenementen. Ook zijn de worsten op verschillende plekken in Amsterdam te koop en te proeven. Inmiddels bestaat het bedrijf uit meer dan twintig man.

Steenhouwer Mike Slotboom (30)

Op z'n twintigste werd Mike Slotboom tweede op het wereldkampioenschap steenhouwen in Helsinki. Niet zo gek als je hele familie zowat al in het oude ambachtsvak zit. "Toen ik als zestienjarige klaar was met de middelbare school ben ik meteen naar de houwerij gegaan en daar heb ik nooit spijt van gehad."

Een steenhouder restaureert of renoveert monumentale panden zoals kerken, kastelen en herenhuizen. Op dit moment zijn er volgens Slotboom nog zo'n 20 tot 25 mensen in Nederland over die dat kunnen. Dus dat er een investering wordt gedaan in de oude ambachten is volgens hem alleen maar goed.

Mike Slotboom (Rechts)

Zonder investeringen sterft ons ambacht uit. We kunnen het goed gebruiken.

Mike Slotboom

Deel artikel: