Rector Rik Torfs

'Gekozen rector zijn bevalt prima'

Een gekozen rector op de Universiteit van Amsterdam, dat is een van de eisen van de studenten die het Maagdenhuis bezetten. Op Belgische universiteiten is dat al langer de normaalste zaak van de wereld. Zo werd Rik Torfs na een spannende verkiezingsstrijd rector op de Katholieke Universiteit Leuven,

"En dat bevalt prima", zegt Torfs. "Een democratische stem is ook een correctie op de drang die iedereen tegenwoordig in West-Europa heeft om superzakelijk te doen en daardoor op den duur de bezieling te verliezen."

Nipte overwinning

Torfs ging in 2013 met drie andere kandidaat-rectoren de strijd aan om de baan. De stemmen van de professoren telden daarbij voor 70 procent mee, die van studenten en personeel 30 procent. Hij won uiteindelijk nipt in de tweede ronde, waarin 1527 mensen hun stem uitbrachten.

Je kent Torfs misschien ook wel van het programma De Slimste Mens in Vlaanderen, waar hij jurylid is.

Bejaarde bestuurder

Torfs zit inmiddels bijna twee jaar op zijn post en is positief over de verkiezing. "We zijn verplicht om niet alleen inhoudelijk goed bezig te zijn, maar ook om continu te kijken of er wel draagvlak is voor de maatregelen." En dat betekent dat hij vaak op de koffie moet bij personeel en studenten.

"We proberen studenten vanaf het begin bij het proces te betrekken", vervolgt Torfs. "Niet alleen als er formele beslissingen worden genomen, maar ook als nieuwe ideeën gestalte krijgen."

De studenten mogen volgens hem zelfs helpen de plannen verder te ontwikkelen. "Vaak merk je toch dat je als bejaarde bestuurder een aantal dingen toch niet meer zo helder ziet en is een frisse blik welkom."

De universiteitsbibliotheek van Leuven

Kortom, Torfs zou niet anders willen: "Wij worden niet gerund door allerlei externe bestuurders die net zo goed in de verzekeringen hadden kunnen zitten. In feite runt de universiteit zichzelf."

Deel artikel: