Voorbereidingen voor de 87ste uitreiking van de Oscars

Seat filler: geen beroemdheid, toch naar de Oscars

De prestigieuze Oscarbeeldjes worden vanavond weer uitgereikt in Hollywood. In de zaal zitten niet alleen beroemde acteurs, maar ook een aantal 'doodgewone' Amerikanen met een bijzondere taak: zij zijn seat fillers.

Seat fillers zijn de mensen die vrijwillig de lege stoelen van bekende sterren opvullen. Zo wordt voorkomen dat er een lege stoel in beeld verschijnt wanneer een beroemdheid even naar de wc wil of een prijs in ontvangst moet nemen.

Strenge regels

Een professionele seat filler is Monica Enriquez. Ze vult al 15 jaar lege stoelen en heeft in haar seat fillers-carrière al naast vele beroemdheden mogen zitten, zoals Brad Pitt and Jake Gyllenhaal. Ook mocht ze een lach ontvangen van Julia Roberts.

De voorbereidingen voor de Oscaruitreiking van 2015, die vanavond plaatsvindt

Tijdens de uitreiking van de Oscars moet ze zich houden aan strenge regels, vertelt ze aan ABC News:

- Houd je altijd aan de dresscode (dus zorg voor een Oscar-waardige jurk)

- Maak geen foto's van de sterren of de uitreiking (ook geen selfies)

- Praat nooit tegen beroemdheden (tenzij ze tegen jou praten)

Volgens kenners is de Oscar-uitreiking het moeilijkste evenement om aan de slag te gaan als opvulling. Een seat filler liet de The A.V. Club weten dat je iemand moet kennen bij de Oscars of PricewaterhouseCoopers (het accountantskantoor dat de stemmen telt) om als 'stoelenvuller' bij de Oscars aan de slag te kunnen gaan.

Geen smoking

Normaal gesproken zijn de sollicitatierondes voor seat fillers tijdens de Oscars al in september, maar Joshua Crouthamel had geluk. Een vriend van hem was te laat met het huren van een smoking, die zijn namelijk schaars in Los Angeles tijdens het filmprijzen seizoen. Joshua kon zijn plek innemen.

Oscar voorbereidingen

"Ik had pas een acteeropleiding gevolgd en wilde mijn acteerkwaliteiten testen", vertelt hij tegen De Redactie. "Ik wilde voelen wat het leven in Hollywood inhoudt en me helemaal onderdompelen in de filmindustrie." Net als Monica kreeg Joshua duidelijke instructies mee: “Niet lachen, niet praten, niemand in de ogen kijken. Voor de gasten bestaan jullie niet eens. Als je deze regels breekt, bel ik de beveiliging.”

Seatfiller zijn betekent ook veel wachten, aldus Joshua: "Je weet niet op voorhand op welke stoel je terecht zal komen. Het is zoals een ballenjongen op Wimbledon. Waar de bal terechtkomt, daar snel jij naartoe. Komt er tijdens de Oscaruitreiking een stoel leeg te staan, dan ga jij erop zitten. Wanneer je niets te doen hebt, dan ga je achter een gordijn in de zijgangen staan."

Mensen poseren op de rode loper tijdens de voorbereiding bij het Dolby Theater

Ook seatfiller worden?

Droom je ook van een baan als seatfiller bij een grote show? Aanmelden kan via bijvoorbeeld deze site. Als je geselecteerd wordt, moet je wel - zonder een cent betaald te krijgen - naar Amerika afreizen. Maar dan heb je wel de kans dat je, net als Joshua, met een bekende acteur als Elijah Wood van Lord of the Rings in het toilet staat.

Deel artikel: