Pas op voor paprikapoeder met notensporen

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

Paardenvleesgate all over again, maar dan met amandelen. Daar is een Britse professor bang voor. Hij reageert in de krant The Independent op het feit dat in supermarkten door het hele land kruidenmixen worden teruggeroepen. In de kruidenmix van Santa Maria is amandel gevonden, terwijl dat niet op het etiket staat.

Ook in Nederland. Santa Maria levert hier aan Superunie, dat de producten in verschillende Nederlandse supermarkten distribueert. Sinds dinsdag is hier een terugroepactie aan de gang en hangt informatie bij de schappen. Op de websites van de verschillende supermarkten, onder meer de Boni en Hoogvliet, staat een waarschuwing voor mensen die de spullen in huis hebben.

Het gaat om huismerken als Perfekt, Markant en Plus, waar het paprikapoeder in zit.

Waarschuwing voor amandelen in kruidenmix

"Het is ontdekt bij een test in ons laboratorium", zegt woordvoerder Arthur Ham van Santa Maria in Nederland. "Een van de grondstoffen die we gebruiken is paprika, en daar bleken sporen van amandeleiwit in te zitten." Hoe die amandelsporen daar terechtkwamen is onduidelijk; in de fabrieken van Santa Maria worden geen noten of sporen van noten gebruikt.

Waarschuwing

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is van de kwestie op de hoogte gebracht, maar heeft nog geen waarschuwing de deur uitgedaan. "Daar zijn we mee bezig", zegt een woordvoerder. "Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven om hun afnemers op de hoogte te brengen."

Goedkope amandelen?

Opvallend is dat amandelen nu juist erg duur zijn vanwege een tegenvallende oogst. Professor Chris Elliott, die in Groot-Brittannië het overheidsonderzoek naar het paardenvleesschandaal deed, is bang dat producenten goedkope pinda's en amandelen gebruiken als goedkope vervanging. En hij denkt dat dit probleem zich als een inktvlek over Europa zal verspreiden.

"Dat is niet aangetoond, daar weet ik niets van", zegt Ham van Santa Maria. "Het probleem wordt in Groot-Brittannië veel groter gemaakt. Het gaat om een hele lage concentratie van amandeleiwit. Het is niet uit te sluiten dat er bij iemand met een allergie iets mis kan gaan, maar daar hebben we niets over gehoord."

Komijn

Intussen is hetzelfde mis met komijn uit Turkije. In Amerika en Canada zijn producten gevonden waarin het komijn gedeeltelijk is vervangen door pinda of amandel, en ook dat stond niet op het etiket. Later bleek dat de gemalen komijn ook naar Spanje is gegaan. De producten zijn in Amerika uit de schappen gehaald.

Deel artikel: