De muskusrat

Muskusrat: delicatesse of ongedierte?

Muskusratten. Ze knagen aan onze dijken en oevers, maar wij mogen niet terugknagen. Omdat de beestjes veel overlast veroorzaken worden er per jaar meer dan 100.000 vernietigd. Maar ondanks dat het vlees van de dieren eetbaar is, mag het volgens de huidige Flora- en Faunawet niet in restaurants worden aangeboden.

CDA'er Henk Lammers uit Drenthe wil dat veranderen. Hij wil het dier, in voorbereiding op de waterschapsverkiezingen, op de menukaart krijgen.

"Het is gigantisch zonde dat we duizenden kilo's vlees weggooien, terwijl we 't prima kunnen eten", zegt Lammers. "Wij willen dat de wetgeving wordt aangepast." De waterschappen in Nederland zijn bang dat als dat gebeurt, het probleem van de muskusrat juist veel groter wordt. "Daarmee wordt een markt gecreëerd waarvoor deze dieren gefokt kunnen worden."

Veroorzaken de beestjes dan veel problemen?

Met name financiële schade. Muskusratten graven namelijk graag gaten in oevers en dijken. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in 2007 bleek dat de reparatiekosten van de 'muskus-schade' in een jaar om en nabij de 4 miljoen euro bedroeg.

Het zand dat de ratten weggraven, belandt natuurlijk ook ergens. Ergens waar dat eigenlijk niet hoort: in sloten en andere waterwegen. En dus moet er gebaggerd worden. Geschatte kosten: 230.000 euro per jaar.

Maar daar blijft het niet bij: omdat de beesten zo graag wroeten in weilanden, hebben boeren er last van. Zij kunnen moeilijker maaien en er gebeuren ongelukken met landbouwwerktuigen. Schade: 400.000 euro.

De muskusrat leeft van vegetatie en heeft weinig natuurlijke vijanden

Mag de muskusrat dan nergens in Nederland gegeten worden?

Chefkok Arjan Smit is naar eigen zeggen de enige die de muskusrat in Nederland legaal op de menukaart heeft staan. "Ik heb een ontheffing gekregen van de provincie. Die zorgt ervoor dat ik spreeuwen en muskusratten mag serveren. Maar ik krijg de kadavers wel op een legale manier, van jagers."

Volgens Smit willen de waterschappen niet wennen aan het idee van consumptie, omdat ze dat geld kost. "Nu controleren de waterschappen de vallen eens in de zoveel tijd, soms pas na een week. Dan is het vlees van de muskusrat niet bruikbaar meer. Als ze vaker zouden moeten controleren, omdat het vlees geschikt moet blijven voor consumptie, kost dat geld."

Deel artikel: