Vrouwen protesteren na de brute moord op Ozgecan Aslan

Turkse vrouwen woest na moord studente

Duizenden vrouwen zijn gisteren de straat op gegaan in Turkije, om te demonstreren tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Aanleiding is de brute moord op een 20-jarige vrouw afgelopen vrijdag. Haar verbrande lichaam werd gevonden bij een riviertje in de havenstad Mersin.

Ozgecan Aslan zat in een minibus op weg naar huis toen ze ontvoerd werd. De chauffeur wilde haar verkrachten, maar ze kon hem tegenhouden door pepperspray in zijn ogen te spuiten. Uiteindelijk werd ze neergestoken en werd ze tegen haar hoofd geslagen met een loden pijp. Drie mannen zijn gearresteerd: de eigenaar van een minibus, zijn vader en een vriend.

  • AFP
    Vrouwen protesteren na de brute moord op Ozgecan Aslan
  • AFP
    Ozgecan Aslan was een 20-jarige student
  • AFP
    Ze gaan geschminkt de straat op in Mersin, Istanbul en Ankara
  • AFP
    De Turkse bevolking is geschokt door de moord
  • AFP
    Een man rijdt met zijn auto richting de betogers, dat wordt hem niet in dank afgenomen
  • AFP
    Ze gaan geschminkt de straat op in Mersin, Istanbul en Ankara

De brute moord komt hard aan bij de Turkse bevolking. In Mersin, Istanbul en Ankara gingen voornamelijk vrouwen de straat op. Ze willen dat het geweld tegen vrouwen stopt. Volgens lokale rapporten werden het afgelopen jaar driehonderd vrouwen door mannen vermoord en werden en minstens honderd verkracht.

De demonstranten nemen het premier Erdogan kwalijk dat hij niets aan het geweld tegen vrouwen doet. Sevda Bayramoglu, een lid van rechtenorganisatie Women for Peace, zegt tegen de BBC dat de 'mannenstaat' van Erdogan bescherming biedt aan mannen die vrouwen vermoorden of verkrachten: "Het is aan de regering om het te stoppen."

Deel artikel: