UWV probeert mensen over de grens aan het werk te krijgen

Als het werk hier op is: vacaturetours over de grens

Je zoekt je suf, maar er is geen baan te vinden? In Duitsland of België is er werk genoeg, zegt het UWV. Daarom proberen ze werklozen uit onder meer Groningen, Drenthe en Overijssel aan een baan over de grens te helpen.

Zo vertrok vanuit Emmen dinsdagochtend een bus met ruim twintig mensen die op zoek zijn naar werk in Duitsland. "We gaan bij drie verschillende Duitse bedrijven langs die vacatures hebben", vertelt Geert van der Wal van het UWV. "We krijgen een rondleiding en gaan met mensen in gesprek." Een soort vacaturetours dus.

Vorig jaar gingen vijftien mensen mee; de helft van hen kwam terug met een baan.

Ik spreek goed Duits, dus dat is geen probleem.

Arnold Viel, op zoek naar werk

Arnold van 29 is elektromonteur maar zoekt hier al een jaar naar werk. "In Duitsland zoeken ze heel veel elektromonteurs, dus dat moet op zich beter gaan."

Vlak over de grens in Duitsland is er nog geen 3 procent werkloosheid, bij ons is dat 10 tot 12 procent, zegt het werkbedrijf.

We reden mee met de UWV-bus

Psychomotorische therapie

Maar er zijn ook mensen die uit zichzelf al over de grens kijken. Zo kwam de bijna afgestudeerde Corien (22) uit Klazienaveen alleen een vacature in Rotterdam tegen, maar dat was vanwege de afstand geen optie. "In Noordoost-Nederland is helemaal geen werk te vinden in de psychomotorische therapie", vertelt Corien. En ze heeft dus nog één dag in de week college.

Gelukkig had ze over de grens meer succes: ze begint volgende week aan haar nieuwe baan bij een kleuterschool voor kinderen met een spraakstoornis: "Ik ga in Emlichheim werken. Dat is maar 18 kilometer vanaf Klazienaveen."

Dit jaar wil ze misschien zelfs gaan wonen bij onze oosterburen. "De woningen zijn goedkoper en het levensonderhoud meestal ook", aldus Corien. "Bovendien werkt mijn vriend in Emmen, dus dat is qua afstand voor hem ook goed te doen."

Emlichheim is maar 18 kilometer van Klazienaveen.

Corien, die net over de grens werk vond
De winkelstraat van Emlichheim

Maar er verandert een hoop als je de stap naar het buitenland zet. Je moet de loonbelasting daar regelen, hebt geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en moet checken hoe het met de kinderbijslag zit.

Zo is Arnold druk bezig zijn diploma om te zetten in een Duitse variant. "Hopelijk is dat eind deze maand afgerond. Dan zou ik er dus officieel mogen werken."

Welke sectoren?

Duitsland en België zoeken in de regio's meestal werknemers voor specifieke sectoren. Welke dat zijn, zie je hier:

Populaire sectoren in de verschillende regio's

Deel artikel: