Goedemorgen

Wekdienst: Groningse gaswinning, schietpartij Amsterdam en politie-actie Sydney

In Amsterdam is vannacht een man doodgeschoten. Dat gebeurde op het Leerdamhof, in het stadsdeel Zuidoost. Het is nog onbekend wie de man is en of hij een bekende was van de politie. Later meer.

Ook na de zomer wordt minder gas uit Groningen gehaald. Dat denkt PvdA-leider Diederik Samsom. Hij noemt het ondenkbaar dat de gasproductie verhoogd wordt. Daarmee gaat Samsom in tegen minister Kamp van Economische Zaken. Kamp zei gisteren dat de gaswinning tíjdelijk wordt verlaagd. Op 1 juli wordt besloten of de gaswinning weer wordt verhoogd.

In Sydney zijn twee mensen opgepakt die een aanslag wilden plegen. De mannen zouden van plan zijn geweest iemand met messen aan te vallen. Bij de arrestatie werd onder meer een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. Ook vonden agenten een video waarin een man vertelt over het plegen van een aanslag. Beide verdachten moeten later vandaag voor de rechter verschijnen.

De Amerikaanse talkshowhost Jon Stewart stopt ermee. Later dit jaar is hij voor het laatst te zien in The Daily Show op Comedy Central, dat heeft de zender bekendgemaakt.

Verder vandaag...

Welke straf krijgt Sharia4Belgium?

Het grootste terrorismeproces ooit in België, tegen 46 Syrië-gangers van Sharia4Belgium, krijgt vandaag een ontknoping. Lang niet alle verdachten zullen hun straf persoonlijk te horen krijgen, want de meesten zijn nog in Syrië. Sommigen zijn waarschijnlijk al dood.

Vrede in het oosten van Oekraïne?

In Minsk beginnen vandaag voor de tweede keer onderhandelingen voor vrede in het oosten van Oekraïne. President Porosjenko van Oekraïne en Poetin uit Rusland zitten om tafel met de Franse president Hollande en bondskanselier Merkel. Samen zoeken ze een oplossing voor het conflict.

Merkel, Poetin en Hollande in het Kremlin in Moskou

Deel artikel: