Erdogans twitteraccount

Twitterhater Erdogan nu zelf aan het twitteren

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

President Erdogan van Turkije heeft gisteren zijn eerste tweet verstuurd. Vanaf zijn account wordt al langer getwitterd, maar nu besloot hij zelf een bericht de wereld in te sturen. Opvallend, omdat de Turkse president zich meerdere malen tegen Twitter uitsprak. In maart vorig jaar zei hij nog: "We gaan Twitter wegvagen".

De boodschap kwam op de nationale dag tegen tabak in Turkije. "Wees sterk, dit is gif", schreef de Turkse president. De hashtag #SigarayaTeslimOlma betekent "Geef niet toe aan sigaretten".

Hij ondertekende met zijn initialen, RTE. De tweets die zo worden ondertekend zijn van de president zelf. Als zijn initialen ontbreken, dan zijn ze, net als voorheen, 'gewoon' opgesteld door zijn woordvoerders.

477 verzoeken

Afgezien van zijn eigen tweet, probeert Erdogan Twitter trouwens nog steeds weg te vagen. Gisteren werd bekend dat het land veruit de meeste verzoeken indient bij Twitter om content te laten verwijderen. 477 keer tussen juli en december vorig jaar, om precies te zijn. Dat is meer dan twee keer zoveel als in de eerste helft van het jaar. De helft van deze tweets is ook echt verwijderd. Dat blijkt uit het rapport dat Twitter elke twee jaar uitbrengt.

Het ging voornamelijk om tweets met laster en tweets die de privacy van burgers en overheidspersoneel zou aantasten.

Mugshot van het twittervogeltje

Twitter verwijdert dus niet zomaar alles wat overheden te ver vinden gaan. In 70 procent van de gerechtelijke bevelen die het van Turkije kreeg, tekende het bedrijf beroep aan en in zo'n 5 procent met succes. 15 procent van de verzoeken ligt nog bij de rechter.

Meer overheidsverzoeken

In totaal is het aantal verzoeken van overheden met 40 procent gestegen; het totaal aantal verzoeken met 84 procent. Rusland staat overigens op de tweede plek met 91 verzoeken om tweets te verwijderen en Duitsland op de derde met 43 verzoeken.

Bij de Russische verzoeken ging Twitter mee in 13 procent van de gevallen. Meerdere tweets met kritiek op het Kremlin lieten ze staan.

Femen protesteert in maart 2014 tegen de social mediablokkade

Twitterblokkade

Sowieso zijn social media een heikel punt in Turkije. In maart vorig jaar werden in het geheim opgenomen gesprekken van Erdogan online gezet. Daarin zou onder meer te horen zijn dat hij zijn zoon opdracht gaf om grote geldbedragen veilig te stellen. Dat pikte Erdogan niet en YouTube en Twitter werden geblokkeerd. Hij noemde social media "het mes van de moordenaar".

De rechter vond het verbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting en individuele rechten. In mei besloot ook de hogere rechtbank, het Constitutioneel Hof, dat de blokkade in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Deel artikel: