Cobain tijdens een optreden in Tokio

'Kurt Cobain wilde op zijn vijftiende al zelfmoord plegen'

Het is de eerste documentaire over de legendarische Nirvana-frontzanger die met goedkeuring van zijn familie is gemaakt: Kurt Cobain: Montage Of Heck.

Voor deze film mocht regisseur Brett Morgen een kijkje nemen in Cobains archief. Daar vond hij een hele doos met cassettebandjes met ingesproken dagboeken, foto's en nog niet eerder ontdekte muziek.

Een scène uit de film Kurt Cobain: Montage of Heck

De film heeft ook een Nederlands tintje, want Hisko Hulsing maakte de animaties bij de pas ontdekte geluidsopnames van Cobain. Brett Morgen kwam Hulsing op het spoor via een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Variety. Hulsing had de rauwe stijl die Morgan voor deze documentaire zocht.

Hulsing ging met een team aan de slag. Op basis van zijn olieverf op canvas werden de animaties gemaakt. "Het was waanzinnig zwaar", zegt Hulsing in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Ik heb vier maanden lang, zeven dagen per week gewerkt."

Het opmerkelijke is dat Hulsing zelf nooit echt fan is geweest van Nirvana: "Toen ik twintig was, kwam ik net uit een sombere periode en ging ik net naar vrolijke dingen luisteren. Dat sombere Nirvana zag ik echt niet zitten."

Eerst ontmaagd

De dagboeken die Cobain insprak op cassettebandjes maakte daarentegen wel indruk op Hulsing. "In een van de fragmenten hoor je Cobain vertellen over zijn zelfmoordplannen", zegt Hulsing. "Hij stelde die uiteindelijk uit, omdat hij eerst ontmaagd wilde worden."

Hisko Hulsing in gesprek met Sheila Sitalsing bij Met Het Oog Op Morgen

"De mythe is dat hij de roem niet aankom en daarom zelfmoord pleegde", analyseert Hulsing. "In de fragmenten hoor je dat hij eigenlijk al op zijn vijftiende zelfmoord wilde plegen."

Na de zelfmoord van Kurt bleven zijn vrouw Courtney Love en dochter Frances Cobain achter. Hulsing ontmoette ze twee weken geleden: "Ze zeiden dat ze erg fan waren van de animaties, ik kreeg complimenten op de première", aldus Hulsing.

Dit weekend gaat Kurt Cobain: Montage Of Heck in Europese première op de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. In april draait 'ie wereldwijd in de bioscopen.

Deel artikel: