De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat ballonnen op bij de Essalam-moskee

Steeds meer ballonnenafval op Nederlandse stranden

  • Arno Leblanc

    Verslaggever NOS op 3

  • Arno Leblanc

    Verslaggever NOS op 3

Het aantal ballonnen dat aanspoelt op de Nederlandse stranden is in tien jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het 'Afvalonderzoek op het strand' dat wereldwijd wordt uitgevoerd.

Per kilometer strand worden er nu 160 ballonnen gevonden. "Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden", zegt Marchien de Ruiter van Stichting de Noordzee. Volgens haar liggen er op dit moment zo'n 50.000 ballonnen op het strand.

"Het grootste probleem is het sierlintje aan de ballon", zegt De Ruiter. "De dieren eten dit op, of raken er verstrikt in." Als het aan haar ligt, zouden ballonnen verboden moeten worden.

Kinderen laten op de Internationale Dag van de Vrede vredesballonnen op in Madurodam

Haatmails en bedreigingen

En dat vinden meer mensen. Evenementen die grote aantallen ballonnen willen oplaten, worden bestookt met e-mails.

Carnavalsvereniging De Jolige Druif uit Wateringen, die van plan is om tijdens hun optocht ballonnen op te laten, kreeg tientallen mailtjes. "Het is bijna allemaal dezelfde standaardmail, maar het komt echt heel agressief over", zegt voorzitter Sander Nieuwenhuizen. De carnavalsvereniging is niet van plan om de ballonoplating af te blazen.

Niet alle organisaties blijven volhouden. Zo besloot een inloophuis in Medemblik na haatmails en bedreigingen hun wensballonnen aan de grond te houden. De actiegroep 'Die Ballon Gaat Niet Op' houdt zelfs een lijstje bij van organisaties die van ballonaflatingen afzien .

Onno nam een kijkje op het strand

Biologisch afbreekbaar

Een aantal ballonnenverkopers hebben inmiddels de branchevereniging 'De Groene Ballon' opgericht. Daar zijn zo'n zestien groothandels en winkels bij aangesloten. Zij verkopen vanaf deze maand 100 procent biologisch afbreekbare ballonnen.

Maar volgens Marchien de Ruiter van Stichting de Noordzee is het probleem daarmee niet opgelost: "We zijn blij met het initiatief van deze mensen. Maar er zijn honderden verkopers die dat niet doen."

De branchevereniging 'De Groene Ballon' heeft de volgende afspraken gemaakt:
- Geen lintjes bij oplatingen
- Geen folieballonnen oplaten
- Geen grote aantallen ballonnen oplaten
- Geen ballonoplating met: geplastificeerde kaartjes, sterretjes en ledlampjes
- Gebruik van goedgekeurde latex ballonnen

Een maand geleden nam de Tweede Kamer een motie aan waarin staat dat je een vergunning moet hebben om grote hoeveelheden ballonnen op te laten. Maar welke maatregelen er precies worden genomen, is nog niet duidelijk. Er komt in ieder geval een gesprek met gemeenten.

Deel artikel: