Dick Costolo - de baas van Twitter

Baas Twitter: we gaan waardeloos om met trollen

De baas van Twitter schaamt zich voor de manier waarop ze op zijn platform omgaan met 'trollen' - mensen die online anderen uitschelden, beledigen en pesten. "We zijn waardeloos in de aanpak van trollen, we zijn er al jaren waardeloos in", schrijft Twitter-baas Dick Costolo op een intern forum.

Nieuwssite The Verge zegt de screenshots de tekst van Costolo in handen te hebben.

Het is mijn fout en het is gênant.

Dick Costolo - Twitter

"Het is geen geheim en elke dag praat de hele wereld erover. We verliezen actieve gebruikers doordat we de problemen met de trollen niet aanpakken", vervolgt Costolo. "Het is absurd. Ik heb er geen excuus voor. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het feit dat we hier niet agressiever tegen optreden. Het is mijn fout en het is gênant."

De voorman van Twitter schrijft dit in een reactie op een vraag van een medewerker over cyberpesten. Hij geeft aan dat er iets aan gedaan wordt: "We zullen deze mensen wegsturen en zorgen dat niemand ze hoort, als ze hun belachelijke meningen uiten. Iedereen in de directie is zich ervan bewust dat dit heel belangrijk is."

Even later komt Costolo nog een bericht, waarin hij nog een tandje bijzet. "Laat me heel, heel duidelijk zijn. Ik neem persoonlijk de verantwoordelijkheid voor het falen van Twitter op dit gebied."

En: "We gaan het oplossen, het is mijn verantwoordelijkheid dat we dag en nacht beschikken over mensen die genoeg middelen en mogelijkheden hebben om dit probleem te kunnen oplossen."

Ik neem persoonlijk de verantwoordelijkheid voor het falen van Twitter op dit gebied.

Dick Costolo

Robin Williams

Tech-expert Rachid Finge vindt het statement van Costolo 'niet verrassend'. "Onder zijn leiding begon Twitter al sterker op te treden tegen nare beelden en video's op Twitter. De aanleiding was de dood van Robin Williams; zijn dochter Zelda kreeg daarna allemaal vervelende berichten toegestuurd en besloot uiteindelijk van Twitter af te gaan. Sindsdien treedt Twitter strenger op."

Volgens Finge heeft Costolo ook een financieel motief. "Als Twitter de reputatie krijgt dat de grootste trolls bij hun vrij hun gang kunnen gaan, neemt het aantal actieve gebruikers af. Dan verliest Twitter geld. Financiële analisten zijn nu al niet tevreden over de groei van het aantal twitteraars en blijkbaar ziet Costolo het trollen als een belangrijke oorzaak van de relatief beperkte groei."

De andere kant van het verhaal is dat Twitter voorheen niet graag iets deed tegen wat er op Twitter werd gezegd, zegt Finge. "Hoe meer vrijheid, hoe beter, maar daar komt blijkbaar toch steeds duidelijker een kentering in."

Deel artikel: