Internetpolitie in China

China verbiedt anonieme reacties op internet

China heeft een nieuwe wet die online vrijheid beperkt. Mensen mogen niet meer anoniem op het internet, schrijven op internetplatformen als Twitter en Facebook kan niet langer als je niet met naam en toenaam geregistreerd staat. Hetzelfde geldt voor bloggen of reacties plaatsen op bijvoorbeeld nieuwsartikelen.

De Chinese overheid zegt zelf dat deze regels nodig zijn om de chaos op het gebied van gebruikersnamen op te lossen. China kent 649 miljoen internetgebruikers. De overheid wil schermnamen als ‘Putin’ en ‘Obama’ voorkomen en wil niet dat mensen fraude plegen door zich voor te doen als iemand van de Communistische Partij.

Maar volgens NOS-correspondent Marieke de Vries is dat slechts schijn. “Ze willen natuurlijk weten wat je zegt en je makkelijk oppakken als dat iets onbehoorlijks is.”

Absolute macht

Bij het registreren moeten mensen ook beloven dat ze geen kritische opmerkingen zullen maken over de Communistische Partij. Wie dat wel doet, heeft een probleem. “Ze hebben hier absolute macht over het internet”, zegt De Vries. "Mensen mogen kritiek hebben op smog of corruptie binnen bedrijven, maar je moet gewoon niet aan de partij komen."

Er zijn volgens haar verschillende voorbeelden van mensen die opgepakt zijn omdat ze negatieve dingen over de overheid te zeggen hadden. Dit is dus de zoveelste aanscherping van het internetbeleid.

Ze hebben hier een enorm leger aan internetcontroleurs.

Marieke de Vries

Kun je die miljoenen gebruikers wel controleren?

Hostingbedrijven moeten iemand in dienst nemen die gebruikers gaat verifiëren. Overtreders moeten geblokkeerd worden. In 2012 probeerde de regering dit ook al, maar de regels waren toen te vaag. Volgens China-deskundige Bill Bishop kunnen aanbieders er deze keer niet onderuit.

"Vergis je niet, de techniek is er. Het is niet waarschijnlijk dat bedrijven onder president Xi deze regels kunnen omzeilen zoals ze hiervoor deden. Dit verpest het Chinese Nieuwjaar voor veel werknemers van de betrokken bedrijven", zegt hij in een tweet.

Aanbieders kunnen dus maar beter luisteren. Het bedrijf Sina Corp. kreeg bijvoorbeeld al een boete van 815.000 dollar uitgedeeld en verloor twee licenties omdat ze ‘ongezonde en ongepaste’ content op de site hadden.

Dit verpest het Chinese Nieuwjaar voor veel werknemers van de betrokken bedrijven.

China-deskundige Bill Bishop

Gewend

"De meeste mensen zijn inmiddels wel gewend dat het land zo in elkaar steekt. Op internet praten ze hier meer over popsterren en dat soort oppervlakkig gedoe, ze weten wel beter", zegt De Vries.

Volgens de correspondent hebben jongeren ook eigenlijk geen behoefte om tegen de overheid in opstand te komen. Aan een debatterende groep Chinese jongeren vroeg ze wat ze van de internetrestricties vonden. Tot haar verbazing reageerden die allemaal positief op de 'bescherming' van de overheid.

"China heeft het in 5000 jaar nog nooit zo goed gehad als nu. Dat willen ze zo houden. Dus als de grote leider zegt dat je een toontje lager moet zingen op het internet, dan doe je dat. Ze hebben veel meer te verliezen."

Deel artikel: