Wapendeskundige Van Driel kijkt naar de beelden bij de NOS

'Zo'n grote geluiddemper is bij echte vuurwapens ongebruikelijk'

Het was een nepwapen waarmee Tarik Z. vorige week donderdag tot de redactie van de NOS wist door te dringen. Maar het zag er levensecht uit, zei ook de politie. Ook het geluid waarmee het ding op de grond viel, klonk hard genoeg om echt te zijn.

In Nederland zijn nepwapens verboden; nepwapens en airsoft-apparaten vallen onder de wet Wapens en munitie. Maar pal over de grens kan je er zo aankomen. "Ze liggen gelijk achter de toonbank", zegt verslaggever Yannick.

Duitsland

In Nederland dus verboden, omdat ze te veel op echte wapens lijken. "We zijn daar in Europa behoorlijk uniek in, we zijn het enige land dat die wetgeving heeft", zegt wapendeskundige Jas van Driel.

Er zijn in Nederland wel twee uitzonderingen: als je lid bent van een airsoftvereniging, of als het wapen onder de speelgoedrichtlijn valt.

Maar in Duitsland kan het dus wel. De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Volgens wapenverkoper Herman Oldenkotte, die een winkel heeft in Gronau, zijn er daar minder delicten met nepwapens. "Ze gaan er hier er heel anders mee om, omdat het gewoon mag. Ze worden ook minder gebruikt voor misdrijven."

Echte kogel (links) en losse flodder

Er zijn in Duitsland minder delicten met nepwapens. Mensen gaan er hier heel anders mee om, omdat het gewoon mag.

Wapenverkoper Herman Oldenkotte

Buiten westen

Bij Roelink komen ook veel Nederlandse klanten. "Je merkt gewoon dat de mensen zich onveilig voelen en dan gaan ze zich daartegen wapenen. Ze nemen een gasalarmpistool of een peperpistool, wat je met 650 meter per seconde op iemand afschiet, die dan ook buiten westen is."

De nepwapens zijn niet van echt te onderscheiden, ook voor een geoefend wapenverkoper: "Als zo'n wapen een paar keer gebruikt is, is de monding zwart van het kruit en kan je het verschil niet meer zien". Ook in het geval van Tarik Z. kon Roelink niet zien wat voor wapen hij bij zich had: "Ik dacht een gasalarmpistool, maar ik kon ook niet zien of het een nepwapen was. Airsoft-replica's heb je ook in metalen uitvoering, en het was duidelijk zwaar toen hij hem liet vallen."

Volgens z'n collega Rudi Roelink moet het deze geweest zijn:

Net over de grens koop je zonder problemen een nepwapen
Airsoftwapen

Strafbaar

En dan heb je zo'n nepwapen uit het buitenland; hier ben je nog steeds strafbaar. "Ten eerste voor het importeren", zegt wapendeskundige Jas van Driel. "Ten tweede voor het bezit." Volgens hem kunnen de straffen flink oplopen: "Er staat een straf op van maximaal negen maanden en doorgaans een boete van 550 euro."

Maar er zit nog meer aan vast: "Je hebt een strafblad dat 30 jaar blijft staan. De komende acht jaar krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag, wat bijvoorbeeld betekent dat je geen eigen bedrijf kan oprichten. En je hebt de kans dat een land als de VS een visum zal weigeren."

Grote geluiddemper

Wapendeskundige Jas van Driel met een nepwapen (links) en een echte
Wapendeskundige Van Driel kijkt naar de beelden bij de NOS

Van Driel had wel snel door dat het waarschijnlijk geen echt wapen was dat Tarik Z. bij zich had. "Als je zag hoe de man stuntelde en er duidelijk niet mee om kon gaan, en de grote geluiddemper, wat bij echte vuurwapens ongebruikelijk is - daardoor had ik al snel het idee dat het een nepwapen was. Ook toen hij viel", maakte het niet echt een harde bonk."

Maar het was aan het wapen niet te zien: "Nee, een leek zal dit nooit hebben kunnen zien. Sterker nog, een leek kon dat risico niet nemen."

Deel artikel: