Bouwen bij de Theems

Wonen in Londen: kost wat, maar dan heb je ook bijna niks

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

In Londen protesteren honderden mensen tegen de gigantisch hoge huur- en huizenprijzen in de stad. Die blijven ieder jaar stijgen, merkte ook de nieuwe NOS-correspondent Tim de Wit. Hij verhuisde van Berlijn naar Londen en moest daar dus ook een huis vinden. "Tijdens het zoeken ontdekte ik dat 2500 euro per maand voor ongeveer 50 vierkante meter heel normaal is."

De demonstranten willen dat burgemeester Boris Johnson van Londen ervoor zorgt dat wonen in Londen betaalbaarder wordt, schrijft The Guardian. Ze willen dat er vanuit het gemeentebestuur meer wordt gedaan aan huisvesting. Oude panden zouden moeten worden opgeknapt en nieuwe panden moeten in handen blijven van de stad.

Er worden wel panden gebouwd in Londen, maar die worden massaal opgekocht door investeerders uit het buitenland. Met name investeerders uit Qatar kopen de panden op en laten die vervolgens leeg staan, om ze later weer voor meer geld van de hand te doen. Daardoor worden de prijzen enorm opgedreven.

Aan de andere kant zijn de Britse banken veel strenger geworden. Sinds april 2013 moet je, als je een huis wil kopen, 25 procent van de hypotheek zelf inleggen.

15 vierkante meter

Ook de 23-jarige Nick weet inmiddels hoe duur wonen in Londen is. Hij is net afgestudeerd en vond een baan in de City. "En daarna ging het allemaal heel snel", vertelt hij. "Eind 2014 hoorde ik dat ik in februari kon beginnen, dus moest ik snel een kamer vinden. En die vond hij. "Ik huur nu een kamertje van pak 'm beet 15 vierkante meter in zone 2 en daar betaal ik omgerekend ongeveer 950 euro voor."

De kamer van Nick in zone 2 in Londen

De prijzen voor wonen in Londen zijn afhankelijk van de plek waar je woont. Grotendeels worden die bepaald door de zone waarin je woont. Het centrum, zone 1, is duur. Iets daarbuiten (zone 2) is een stukje goedkoper en weer iets verder van het centrum af is weer wat goedkoper (zone 3). Zo gaat 't - uitzonderingen daargelaten - door.

Huur en verhuur

Een andere oorzaak van de hoge huurprijzen in Londen zijn de particuliere verhuurders. "Omdat er zoveel huur kan worden gevraagd in Londen, is het heel aantrekkelijk om je woning te verhuren", legt correspondent Anne Saenen uit. "Mensen verkopen hun huis niet, maar verhuren het als ze ergens anders gaan wonen. Dat drijft de huurprijs ook op."

Van de ene op de andere dag verhoogde mijn huurbaas de huur met 350 pond.

NOS-correspondent Anne Saenen

"Bovendien is verhuren hier aan minder regels gebonden dan in Nederland. Van de ene op de andere dag verhoogde mijn huurbaas bijvoorbeeld de huur met 350 pond. En het is niet bepaald zo dat je daar heel veel meer voor terugkrijgt. Een scheur in de voorgevel werd na lang wachten eindelijk gedicht met cement, maar is nog niet geverfd. De huurbaas zei dat hij dat zou doen, maar die belofte staat inmiddels al drie jaar."

De skyline van Londen

Wonen in de buurt van Londen

Kort geleden maakten we de onderstaande reportage over wonen in en in de buurt van Londen. Steeds meer jongeren maken namelijk de keuze om in andere Britse steden te gaan wonen, omdat dat een stuk betaalbaarder is.

Volgens het Britse statistiekbureau ontvluchtten vooral dertigers de stad vanwege de hoge huizenprijzen.

Deel artikel: