New England Patriots quarterback Tom Brady gooit een bal naar teamleden tijdens de wedstrijd tegen de Indianapolis Colts

Strenge regels bij Superbowl vanwege #deflategate

De scheidsrechters die aanstaande zondag de Super Bowl XLIX fluiten, hebben geen zin in een nieuwe 'deflate gate'. Ze gaan daarom de wedstrijdballen pas tien minuten voor de start van de wedstrijd aan de teams geven, schrijft CBS News.

Deflate gate houdt de gemoederen in Amerika al weken bezig. Het draait allemaal om de ballen: tijdens de halve finale tussen de New England Patriots en Indianapolis Colts zouden ze niet hard genoeg zijn geweest. En die zachte wedstrijdballen kwamen van het winnende team, de New England Patriots.

Zachte bal is voordeel

In het American Football mogen beide teams hun eigen ballen gebruiken. Die worden wel van tevoren gecontroleerd door een scheidsrechter, die ze 2 uur en 15 minuten voor het begin van de wedstrijd inneemt. Die checkt bijvoorbeeld of de bal niet te zacht is, omdat ze dan trager door de lucht vliegen en spelers er meer grip op hebben. En dat kan dus een voordeeltje zijn voor de club die op dat moment aanvalt.

Fan houdt protestbord over 'deflate gate' omhoog

Niet knijpen

Tijdens de Super Bowl moesten beide teams altijd al hun wedstrijdballen drie dagen van tevoren inleveren. Op de dag van de wedstrijd krijgen ze die 2 uur voor de kick-off terug.

Om nu 100 procent zeker te weten dat er niemand nog snel wat lucht uit de ballen knijpt, houden de scheidsrechters de ballen aanstaande zondag dus nog wat langer bij zich. De spelers krijgen hun ballen pas 10 minuten voor de wedstrijd weer terug.

Deel artikel: