Onderzoekers in de Manot-grot in Israël

In deze grot hadden onze voorouders seks

Een bulldozer die net iets te diep groef, heeft in Noord-Israël een opwindende ontdekking gedaan. Tijdens graafwerkzaamheden ontstond een gat van een halve meter doorsnede, waaronder een enorme grot zat verstopt. De plek waar mens en neanderthaler voor het eerst seks met elkaar hebben gehad, schrijven wetenschappers in het blad Nature.

Toen paleontologen door het gat naar beneden klommen vonden ze een grot van 20 meter diep, 50 meter breed en 100 meter lang. De oorspronkelijke ingang was ingestort, waarschijnlijk zo'n 30.000 jaar geleden. Op de bodem vonden ze botresten, waaronder een schedel van 55.000 jaar oud. Het is een schedel van een vrouwelijke Homo Sapiens, de moderne mens.

  • Nature
    De gevonden schedel van 55.000 jaar oud
  • Wikimedia / UNiesert
    Zo zagen neanderthalers er waarschijnlijk uit

Daar krijgen de onderzoekers het warm van, want rond die tijd werd het gebied rond de grot ook bewoond door neanderthalers. En omdat wij een klein beetje DNA met neanderthalers delen, moeten we vroeg of laat met elkaar de grot zijn ingedoken. "Het gebied rond de grot is de beste plek voor seks tussen mens en neanderthaler", zegt onderzoeker Israel Hershkovitz: "Er is niet echt een andere plek waar de omstandigheden zo goed waren."

De moderne mens is ontstaan in Afrika en verspreidde zich via het Midden-Oosten naar Europa en Azië. De gevonden schedel is één van de oudste resten van de Homo Sapiens die buiten Afrika zijn gevonden. Wetenschappers hebben goede hoop in de buurt meer resten te vinden, misschien wel met DNA dat al deze aannames kan bevestigen.

Deel artikel: