Carlos Martínez Rendó

'We hadden die nacht dood moeten zijn'

Officieel zijn ze dood: de 43 studenten die op 26 september vorig jaar verdwenen na rellen in Iguala. Slechts één lichaam is teruggevonden, de rest is spoorloos verdwenen. Het Mexicaanse Openbaar Ministerie denkt dat de studenten zijn gedood, dat hun lichamen daarna op een vuilnisbelt zijn verbrand en vervolgens in de rivier zijn gegooid.

De doodverklaring van de studenten gebeurt op basis van één man: Felipe Rodriguez. Hij zegt dat zijn Mexicaanse bende de studenten heeft vermoord. Maar het is de vraag of we dit echt moeten geloven.

De familieleden van de verdwenen studenten doen dat in ieder geval niet. Zij hebben gezegd dat ze door zullen gaan met protesteren, zoals ze de afgelopen maanden al vaak deden.

Felipe Rodriguez na zijn arrestatie
Deze schoenen in Mexico City herdenken dat het vier maanden geleden is dat de studenten verdwenen

Kogels

De 19-jarige student Carlos Martínez Rendón was op 26 september bij de rellen in Iguala. Hij reed mee in een konvooi van drie bussen toen ze plotseling werden beschoten door de politie. Zijn vriend Aldo kreeg een kogel door zijn hoofd.

Daarna haalde de politie andere studenten uit de bus. "Ze werden geslagen en moesten op de grond gaan liggen. De agenten voerden ze af in politiewagens. We hebben ze nooit meer teruggezien."

"We hadden die nacht bijna allemaal dood moeten zijn", vertelt Carlos. "Gelukkig wisten er dertig te ontsnappen, onder wie ik." Correspondent Marc Bessems sprak met Carlos en de vader van een student die niet wist te ontsnappen.

Carlos gaat door met protesten

Deel artikel: