Gebouwen in Birmingham

Birmingham, het nieuwe Londen

Duizenden euro's betalen voor een flat zo groot als een schoenendoos? Een recordaantal Londenaren is het helemaal zat en vertrekt naar steden als Birmingham, Bristol en Manchester.

Volgens het Britse statistiekbureau ontvluchtten vooral dertigers de stad vanwege de hoge huizenprijzen. Die zijn veel hoger en stijgen ook veel sneller dan in de rest van Groot-Brittannië.

"Gestoorde" huurprijzen

Ook huren in Londen is voor veel mensen bijna onmogelijk. "De huurprijzen zijn gestoord", vertelt de 27-jarige Helena die al haar hele leven in de Engelse hoofdstad woont. "Ik had voor mijn kamer een budget van 700 pond (zo'n 940 euro). Voor die prijs kon ik een kamer met een hangslot aan de deur krijgen, in een afschuwelijk gebouw. De kamers in die prijsklasse zijn zo deprimerend: toen ik de derde identieke kamer bezichtigde, sprongen de tranen me in de ogen."

  • NOS
    Dit huis in Londen kost 450.000 euro voor 38 vierkante meter...
  • NOS
    ...en dit veel grotere apparement in Birmingham kost 150.000 euro.

Alastair (36 jaar) moest ook een flink bedrag neerleggen: "In Battersea betaalde ik 1200 pond (ruim 1600 euro) voor een verschrikkelijk appartement met een kleine slaapkamer en woonkamer met lage plafonds. Plus iets wat je geen echte keuken kan noemen."

Helena en Alastair wonen nu samen in een tweekamerappartement, voor 1700 pond (2300 euro). "Daar komen de rekeningen voor gas, water, licht en gemeentebelastingen nog bovenop". Toch is Helena er blij mee, want het is relatief goedkoop. "Bovendien hebben we een klein beetje buitenruimte, wat helemaal zeldzaam is voor deze prijs."

Anne Saenen drinkt een drankje met Omar, die van Londen naar Birmingham verhuisde.

Birmingham: hot & happening

Van alle steden is Birmingham het populairst bij ex-Londenaren. De voormalige industriestad verandert door al die nieuwe aanwas van grijs & grauw naar hot & happening.

Twee weken geleden kwam Birmingham al uit de bus als de beste Engelse stad om in te investeren. En na Londen heeft de stad de meeste startups. Wat maakt Birmingham nog meer zo aantrekkelijk? Correspondent Anne Saenen nam er een kijkje:

Schoenendoos in Londen, kast van een huis in Birmingham

Deel artikel: