De ingang van het Zwitserse datacentrum

De veiligste cloud zit in een berggrot

Eeuwenlang lag het zwarte geld van Europa's rijken veilig achter slot en grendel in Zwitserse bankkluizen, maar het beroemde bankgeheim is allang niet zo geheim meer. Stukje bij beetje krijgen buitenlandse belastingdiensten toegang tot Zwitserse rekeningen. Tijd dus voor een nieuw specialisme: de Zwitsers willen de veiligste plek maken voor jouw documenten, foto's, kattenplaatjes en andere data.

Strenger dan Amerika

Het nieuwe datageheim is een idee van Amerikaanse IT-bedrijven, die naar Zwitserland zijn verhuisd vanwege de bijzonder strenge privacywetten. Data zijn volgens de Zwitserse wet een 'persoonlijk goed' en kunnen nooit zonder toestemming van een rechter worden bekeken door anderen. In de Verenigde Staten, waar nog steeds de meeste data worden opgeslagen, kunnen opsporingsdiensten een stuk makkelijker toegang krijgen tot data.

"Zwitserland is ideaal voor personen, bedrijven en overheden die hun data, intellectuele eigendommen, uitvindingen en bedrijfsgeheimen veilig willen opslaan", zegt Multiven, één van de Amerikaanse bedrijven. Tech-bedrijven denken dat er over 25 jaar meer data dan goederen wordt opgeslagen in Zwitserland.

Zwitserland is ideaal voor personen, bedrijven en overheden die hun data, intellectuele eigendommen, uitvindingen en bedrijfsgeheimen veilig willen opslaan.

Het Amerikaanse bedrijf Multiven

Bunker

Er zijn inmiddels zo'n 60 datacentra in Zwitserland. Daarmee is 't het op vier na grootste dataknooppunt van Europa. De meest in het oog springende is een voormalige bunker uit de Koude Oorlog. Deze wordt bewaakt door gewapende mannen, is voorzien van biometrische sloten en wordt afgesloten met 4 ton-zware deuren. De bunker zit diep weggestopt in een berg in de buurt van de Gotthard-tunnel. De exacte locatie wordt geheim gehouden. "Het veiligste datacentrum ter wereld", pronkt de eigenaar.

Deel artikel: