Schuilen voor de regen tijdens Lowlands 2014

De dag van: 40.000 handtekeningen, beveiligers, Nutella

Vandaag weinig tijd gehad om het nieuws te checken? Een selectie van het nieuws van 27 januari door de redactie van NOS op 3.

Een aantekening op je strafblad als je met wat pillen wordt betrapt bij een festival. Daar wil BNN vanaf, en daarom kwam presentator Tim Hofman vandaag met 40.000 handtekeningen op de proppen in Den Haag. Een burgerinitiatief. En omdat er zoveel mensen meewerken, móet er in de Kamer over worden gesproken.

Richard Franken, directielid van Trigion, een beveiligingsbedrijf, vindt dat de politie en andere overheidsdiensten meer informatie met hen moet uitwisselen om aanslagen te voorkomen. "We worden nu niet goed op de hoogte gehouden door de overheid", zegt Franken. Het tweede deel van de reportage van verslaggever Harro Brouwer vind je hier.

'Na Parijs is de vraag naar extra maatregelen toegenomen'

Twee uiterst creatieve Franse ouders wilden hun pasgeboren meisje de naam 'Nutella' geven. Mag niet. Want je kind naar een hazelnotensmeersel noemen, dat kon volgens de rechter echt niet. Voor de naam Fraise, Frans voor aardbei, werd dezelfde beslissing genomen. Dat roept vragen op. Want waar zou in Nederland dan de grens liggen?

Een kind iPhone noemen, dat kan niet. Maar Samsung, tja, daar valt over te twisten

Eric Gubbels, ambtenaar bij de burgerlijke stand

Ander nieuws...

De politie in Amsterdam heeft in Opsporing Verzocht beelden laten zien van de twee mannen die vrijdagochtend brand hebben gesticht in het supportershome van Ajax. De eerste beelden zijn om 03.10 uur gemaakt op metrostation Strandvliet. Daar lopen twee mannen naar de uitgang. Eén draagt iets wat op een plastic tas lijkt.

Voor wie kom je dit jaar naar Lowlands in Biddinghuizen? Je kunt vanaf vandaag kiezen, want de eerste namen zijn bekendgemaakt. En dat zijn er nogal wat, zeventien om precies te zijn. Hier komen ze:

Ben Howard, Major Lazer, The Chemical Brothers, Passenger, Bastille, Caribou, Django Django, Bear's Den, José Gonzalez, Alestorm, Four Tet, Marcel Dettmann, Enter Shikari, MØ, The District, Shovels & Rope en Mighty Oaks.

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Auschwitz, het voormalig concentratie- en vernietigingskamp, werd bevrijd. Op deze dronebeelden van de BBC zie je hoe gigantisch groot het kamp was:

Deel artikel: