Nutella

Je kind Nutella noemen, mag niet - waar ligt de grens?

Twee uiterst creatieve Franse ouders wilden hun pasgeboren meisje de naam 'Nutella' geven. Mag niet. Want je kind naar een hazelnotensmeersel noemen, dat kon volgens de rechter echt niet. Voor de naam Fraise, Frans voor aardbei, werd dezelfde beslissing genomen.

Dat roept vragen op. Want waar zou in Nederland dan de grens liggen?

Het is niet in het belang van het kind om een naam te hebben die alleen maar kan leiden tot geplaag of dat diegene niet serieus wordt genomen.

Franse rechter

Hoe vrij ben je?

Tot 1970 bestond er een wet die ervoor zorgde dat mensen alleen bestaande voornamen aan hun kinderen mochten geven. Die wet bestaat nu niet meer. Tegenwoordig mag bijna alles, maar de voornaam mag niet ongepast zijn en mag geen bestaande achternaam zijn.

Voorbeelden van ongepaste voornamen zijn, volgens de site van de Rijksoverheid; scheldwoorden, een 'spottende naam' en een naam die bestaat uit héél véél namen.

Maar ja, wanneer is een naam spottend? Dat bepaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand. En die maat is dus heel subjectief, zegt namendeskundige Maarten van der Meer: "Het kan helemaal afhangen van welke ambtenaar je voor je krijgt."

Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente. Hij ziet de naam Nutella als een grensgeval: "Het is in dit geval letterlijk een kwestie van smaak", grapt hij.

Eigenlijk kan bijna alles in Nederland, zeg Eric. Zolang er maar een voornaam in te herkennen is: "Ik kan wel een voornaam herkennen in Nutella, maar misschien dat een collega daar anders over denkt."

Een merknaam hoeft dus niet per se een dealbreaker te zijn volgens hem: "Een kind iPhone noemen, dat kan niet, daar kan ik geen voornaam in herkennen. Maar Samsung, tja, daar valt dan weer over te twisten."

Het is in dit geval letterlijk een kwestie van smaak.

Eric Gubbels, ambtenaar van de burgerlijke stand in Amsterdam

Komt het weigeren van namen vaak voor?

In de praktijk vrij weinig, zegt Gubbels. "Sinds de naam Panter Fonny Miracle-of-love goedgekeurd is door de Amsterdamse rechter denk ik soms: tja, wie ben ik om deze naam dan te weigeren?"

Volgens Van der Meer is het goed dat ambtenaren blijven twijfelen en dat er dus geen harde lijn is. "De wet is bewust zo vaag geformuleerd. Daardoor kan deze met zijn tijd mee. En dat is goed, want we worden steeds ruimdenkender."

Een kind iPhone noemen, dat kan niet. Maar Samsung, tja, daar valt over te twisten.

Eric Gubbels

Deel artikel: