Cubaanse vrouwen praten live bij in Havana

Cubanen bouwen eigen internet

Op Cuba is internet een luxe. Slechts een handjevol mensen is online: 1 op de 30 huishoudens heeft een internetverbinding. Maar een groep jonge Cubanen uit Havana heeft daar wat op bedacht: SNet. Een zelfgebouwd netwerk dat 9000 computers in Havana met elkaar verbindt:

Cubanen connecten

Waarom hebben Cubanen nauwelijks internet?

De Cubaanse regering zegt dat internet nauwelijks mogelijk is door de handelsblokkade van de Verenigde Staten. Het land kon daardoor niet de spullen kopen die nodig zijn om het internet grootschalig mogelijk te maken.

Maar de VS is de laatste tijd bezig om de relatie met het land te verbeteren. De Amerikaanse president Obama hoopt dat de Cubanen hierdoor makkelijker toegang zullen krijgen tot het internet en daardoor onafhankelijker raken van de regering. Hij is daarover in gesprek met de Cubaanse president Raul Castro.

Ik geloof in vrij internet. Helaas hebben onze sancties ervoor gezorgd dat de Cubanen geen toegang hebben tot de technologie die zoveel andere mensen op de wereld al heeft geholpen.

President Barack Obama

Illegaal

Wifi-apparatuur is verboden in Cuba, behalve als je een vergunning hebt van het ministerie van Communicatie. SNet is logischerwijs dus ook illegaal. Maar, zo zegt netwerkbouwer Broche Morero tegen persbureau AP: "Ik geloof dat de autoriteiten netwerken als SNet stilzwijgend toestaan, zo lang we de Cubaanse wet respecteren."

Onder andere het bekijken van porno is verboden, evenals politieke gesprekken. Ook het downloaden van hele zware bestanden mag niet: die belasting trekt SNet niet. Het netwerk verbinden met het 'echte' internet is ook niet de bedoeling. Door dit soort gedragsregels hopen de netwerkleggers eventuele sancties van de overheid te voorkomen.

'Niet anoniem'

Dat zelfregulerende systeem lijkt te werken, zegt Morero. "Gebruikers tonen veel respect voor het netwerk, want het is het enige dat we hebben. We houden de boel goed in de gaten."

"We zijn echt niet anoniem. Het land weet heus dat dit soort netwerkjes bestaan", vertelt Morero. "Maar we halen geen rotzooi uit. We willen alleen spelletjes spelen en met elkaar praten. We proberen de regering niet te beïnvloeden, evenmin als de politieke situatie in Cuba. We doen het juiste en we mogen het blijkbaar blijven doen."

Deel artikel: