Ballon

10 dagen zweven in een kistje boven de oceaan

Een Amerikaan en een Rus zijn begonnen aan hun wereldrecordpoging, om de langste ballonvlucht ooit te maken. Troy Bradley en Leonid Tiukhtyaev zijn vanochtend vroeg opgestegen vanuit Japan, om de Stille Oceaan over te steken naar de Verenigde Staten.

Aan boord hebben ze onder meer een navigatiesysteem, EHBO-spullen en apparatuur om te praten met hun commandocentrum in Amerika.

Het plan is om in vijfenhalve dag de oversteek te maken. Als het een beetje tegenzit doen ze er tien dagen over, maar dat vinden ze zelf waarschijnlijk prima. Het duo probeert twee belangrijke wereldrecords te verbeteren: de langste én de verste ballonvlucht ooit. Daarvoor moeten ze minstens vijf dagen onderweg zijn en meer dan 8382 kilometer varen.

Waar de ballon uiteindelijk terechtkomt is nog niet duidelijk: "Dat is ook voor ons heel spannend", zegt de vluchtleider vanuit Albuquerque, New Mexico.

De start werd de afgelopen maand meerdere keren uitgesteld, maar vannacht kreeg het team groen licht van de meteorologen. De ballon zweeft op een hoogte van ongeveer 4,5 kilometer, waar de wind als het goed is naar het oosten waait. Op die hoogte moeten de twee ballonvaarders zuurstofmaskers dragen en lekker warme truien: binnen is het een graadje of 10.

Er zijn al ballonvaarders die de hele wereld zijn overgevaren, maar dat was met complexe Roziére-ballonnen. Bradley en Tiukhtyaev reizen met een 'gewone' met helium gevulde ballon. Het record voor de langste bemande ballonvlucht met een heliumballon staat op 137 uur. Het is de heilige graal in ballonrecords, volgens de website van het duo.

Deel artikel: